Početna Kaštela Položeni vijenci i upaljene svijeće uoči Dana državnosti Republike Hrvatske

Položeni vijenci i upaljene svijeće uoči Dana državnosti Republike Hrvatske

577
UDIO

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, u petak 29. svibnja, položeni su vijenci i upaljene svijeće pred spomenikom dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću i podno spomen obilježja na Malačkoj. Počast prvom hrvatskom predsjedniku i poginulim hrvatskim braniteljima odali su predstavnici Grada Kaštela na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, članovi Gradskog vijeća na čelu s Ivanom Udovičićem, izaslanstva više udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a među njima predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, Hvidre, UHDDR-a, UHRV-a, Koordinacije braniteljskih udruga, braniteljsko-dragovoljačke udruge Stina pradidova, članovi Udruge antifašista Kaštela, predstavnici HSP-a, HDZ-a i drugi.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.