Početna Hrvatska Studenti iz Hrvatske koji studiraju u BiH po povratku ne moraju u...

Studenti iz Hrvatske koji studiraju u BiH po povratku ne moraju u samoizolaciju

1594
UDIO

Stožer Civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije pojasnio je brojne upite studenata koji studiraju u susjednim državamaa. Jasno je, studenti s prebivalištem u Hrvatskoj nakon polaganja ispita i povratka u Hrvatsku u samoizolaciju neće trebati.

– Na temelju Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja utvrđuje poseban režim ulaska u Republiku Hrvatsku osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. Navedene  osobe/putnici iz tih zemalja imaju obvezu samoizolacije u Republici Hrvatskoj.

Još uvijek se primjenjuju izuzeci od primjene Odluke koji se odnose na jedan dio građana (zdravstveni djelatnici, prekogranični radnici, itd) pa tako i  osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga u koje spadaju i studenti.

Na gore navedene osobe se ne odnose mjere obvezne samoizolacije

Obveza studenta je da na graničnom prijelazu pokaže nadležnom policijskom službeniku dokaz o polaganju ispita.

Policijski službenik će studenta upoznati sa  općim i posebnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih se treba pridržavati prilikom prelaska  granice Republike Hrvatske.
Uputno je da student prilikom ulaska i izlaske iz RH koristi isti granični prijelaz.

Procedura je ista i za studente koji iz susjedne države ulaze u RH, odgovorili su iz Stožera.
izvor: dalmacijanews.hr