Početna Kaštela Kaštelanin na putu za Hrvatski sabor – Matko Kuzmanić

Kaštelanin na putu za Hrvatski sabor – Matko Kuzmanić

1272
UDIO

Matko Kuzmanić: Kaštela zaslužuju biti prepoznatljiva

Kaštelanski SDP dobio je svog predstavnika na listi Restart koalicije za Hrvatski sabor u 9. izbornoj jedinici. Prema dosadašnjim rezultatima u ovoj izbornoj jedinici, najizglednije je da je riječ o prolaznom mjestu za saborske klupe. Može li se reći da je to veliko priznanje za Vas i za gradski SDP?

Poslije Zadra i Šibenika, Kaštela su treći najveći grad u 9. izbornoj jedinici i logično je da na prikladan način budu zastupljena i na listi za Hrvatski sabor. Bez obzira što kaštelanski SDP nije na vlasti u gradu, kontinuirana i stabilna podrška određenog dijela kaštelanskih birača odraz je kontinuirane i stabilne politike gradske organizacije SDP-a kojoj sam dugo godina bio na čelu, a time i zadobio povjerenje stranke da predstavljam Kaštela na listi za Hrvatski sabor. Uvjeren sam da će na nedjeljnim izborima rezultat koji će ostvariti lista Restart koalicije biti još bolji nego na ranijim parlamentarnim izborima i da ću imati priliku predstavljati interese Kaštelana i u Hrvatskom saboru.

Kaštela pripadaju 9. izbornoj jedinici, dok susjedni Split pripada 10. izbornoj jedinici. Mislite li da je moguće da, primjerice, netko iz Zadra zagovara interese Kaštela i što bi uopće povezivalo npr. Kaštela i Gospić? Na koji način mislite pomiriti ove očite prostorne nelogičnosti izbornih jedinica ukoliko postanete saborski zastupnik?

Izborne jedinice služe za ravnomjernu zastupljenost i predstavljanje svih hrvatskih građana pri odabiru kandidata za Hrvatski sabor. One su takve kakve jesu i o njima je dopušteno imati kritički stav. Međutim, onoga trenutka kada postanem zastupnik u Hrvatskom saboru moja je zadaća zagovarati interese sredine iz koje dolazi, što ponekad uključuje i zajedničke inicijative sa zastupnicima iz susjednih gradova i općina ukoliko su te inicijative prepoznate kao zajednički interes i u tome granice izbornih jedinica nisu nikakva prepreka. Nažalost, u dosadašnjim sazivima Hrvatskog sabora nismo imali prilike previše čuti o Kaštelima i kaštelanskim interesima, što se ne može ničim opravdati.

Dakle, Vi smatrate da kaštelanski interesi dosad u Hrvatskom saboru nisu bili isticani ili barem dovoljno jasno artikulirani. Vaši konkurenti bi Vas zasigurno pokušali demantirati realiziranim infrastrukturnim projektima poput proširenja Jadranske magistrale (D8) kroz Kaštela i proširenja Zračne luke. Što biste im odgovorili?

Infrastrukturni projekti koje ste nabrojali nisu privatna svojina jedne političke opcije ili nekolicine političara. S druge strane, ako baš inzistirate na odgovoru, naglasio bih da je realizacija proširenja Jadranske magistrale kroz Kaštela poprilično kasnila iz javnosti, vjerujem, dobro poznatih razloga, pa se navedeno nipošto ne može prikazivati kao veliki uspjeh vladajućih. Osim toga, podsjetio bih da su Kaštela i dalje infrastrukturno zapuštena i da još uvijek veliki dio grada nema priključak na vodovodnu mrežu, a da ne spominjem onu kanalizacijsku. Ovakva situacija još je teže razumljiva uzmemo li u obzir da je ista politička opcija na vlasti i u gradu i u županiji i u državi, pa je aktualno stanje teško opravdati izgovorom da netko nekoga sabotira, što smo nerijetko znali čuti iz usta lokalnih i županijskih HDZ-ovaca u vrijeme kada je parlamentarnu većinu imala koalicija na čelu sa SDP-om i tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem.

Ukoliko postanete saborski zastupnik, na koje sve načine Vi planirate djelovati u korist kaštelanskih interesa i komu biste se obraćali za pomoć?

Prije svega, nadam se da će mi taj posao biti značajno lakši ukoliko parlamentarnu većinu ostvari Restart koalicija i formira novu hrvatsku vladu, a u što ja čvrsto vjerujem. Posao saborskog zastupnika ne sagledavam u kontekstu visoke plaće i osiguravanja povlaštene saborske mirovine te tek ponekom javljanju za riječ u raspravama, već naprotiv, taj posao vidim kao priliku opravdati povjerenje birača koje predstavljam zalažući se za interese građana. Posla u Hrvatskom saboru ima više nego dovoljno, ako ga netko zaista želi savjesno obavljati. Dakako, kao što sam već rekao, uvjeren sam da ću kao saborski zastupnik imati priliku utjecati na politiku nove hrvatske vlade predvođene SDP-om da na listu svojih prioriteta uvrsti i Kaštela. Međutim, čak i u okolnostima ako parlamentarnu većinu bude formirala neka druga politička grupacija, ni tada neću mirovati, već ću konstruktivnom kritikom i raspravom dati svoj maksimum u promoviranju kaštelanskih interesa.

Prema mnogim prognozama Hrvatsku očekuje teška jesen i početak teške recesije. Vjerujete li da koalicija kojoj pripadate ima dovoljno snage i sposobnosti izvući Hrvatsku iz krize?

Nažalost, prognoze u predstojećim mjesecima nisu optimistične za cijeli svijet, pa tako ni za Hrvatsku. Globalna ekonomija već ulazi u recesiju, a brojni radnici i u Hrvatskoj već su osjetili posljedice ekonomske stagnacije koja je u bitnome uvjetovana pandemijom izazvanom korona virusom. Međutim, mi u SDP-u smatramo da je aktualna vladajuća garnitura prekasno reagirala i krenula s mjerama gospodarskog oporavka za koje čak i ne smatramo da su potpuno adekvatne. S druge strane, SDP i koalicijski partneri spremni su preuzeti odgovornost za vođenje države i po treći put Hrvatsku izvući iz krize. Naime, mi smo na to već naviknuli, budući da prilikom svih dosadašnjih preuzimanja vlasti morali smo preuzeti i katastrofalno stanje u kojem smo zatekli zemlju. Ta dosadašnja iskustva dovoljno su nas osnažila da sam uvjeren da ćemo i ovoga puta imati jednako uspješan rezultat i vratiti optimizam hrvatskim građanima.

 Posljedice pandemije izazvane korona virusom najviše su pogodile turizam, a poznato nam je da je turizam izuzetno važna gospodarska grana i u Kaštelima. Kako prognozirate da će se navedena situacija odraziti na Kaštela?

U jednom nedavnom intervjuu sam naglasio da je hrvatsko gospodarstvo pretjerano ovisno o turizmu koji ne čini samo statističkih 20-25% BDP-a, nego obuhvaća i čitav niz djelatnosti koje na neizravan način ovise o turizmu i o potrošnji koja se ostvaruje na temelju ostvarene dobiti u turizmu. U Kaštelima je ta slika još izraženija, budući da je dugogodišnje zanemarivanje Kaštela dovelo do toga da je turizam ostao tek rijetka još uvijek vitalna gospodarska grana i to prije svega zahvaljujući privatnim inicijativama i malim iznajmljivačima. Stoga je opravdano očekivati da će loša sezona i niski ostvareni prihodi značajno utjecati i na standard življenja Kaštelana. Međutim, ova krizna vremena prilika su za preispitivanje i uvođenje ozbiljnih promjena u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, što se dakako odnosi i na Kaštela. Iako je turizam djelatnost koja je u Kaštelima stara čitavo stoljeće, jednostavno nije opravdano, niti je mudro osloniti se isključivo na turizam kao jedinu vitalnu gospodarsku grani, već bismo se trebali okrenuti i drugim djelatnostima, osobito poljoprivredi po kojoj su Kaštela tradicionalno poznata. Dakako, ne treba se ograničiti samo na poljoprivredu, već i na sve ono što može pronaći svoje mjesto u sve ne izvjesnijoj ekonomskoj utakminic. Pomoć na tom putu zasigurno može pružiti i povoljnija poduzetnička klima koju će razviti nova hrvatska vlada predvođena SDP-om.

Za kraj, molim Vas da se kratkom porukom obratite kaštelanskim biračima pred nadolazeće izbore.

Kaštela su moj rodni grad i za mene je izuzetna čast što imam priliku kao zastupnik SDP-a biti kaštelanski predstavnik u Hrvatskom saboru. Kaštela imaju mnoge neiskorištene potencijale i sjajnu perspektivu za razvoj, što dosad na nacionalnoj razini niti je dovoljno prepoznato, niti je dovoljno valorizirano. Uvjeren sam da ću svojim angažmanom uspjeti to promijeniti, jer su Kaštelima, ali i Hrvatskoj u cjelini, potrebne promjene. Takve korjenite i konkretne promjene u ovoj izbornoj utrci nudi samo Restart koalicija, dok su svi ostali koji sebe nazivaju alternativama zapravo samo žetončići podložni HDZ-ovoj političkoj trgovini. Stoga, pozivam moje Kaštelane da na nedjeljnim izborima svoje povjerenje daju onome kome Kaštela neće služiti samo kao sigurna biračka baza, već će dati svoj maksimalni kapacitet u promicanju interesa svoga grada, jer Kaštela zaslužuju biti prepoznatljiva.