Početna Hrvatska Otklonjen kvar na HT-ovoj mreži, nije riječ o hakerskom napadu

Otklonjen kvar na HT-ovoj mreži, nije riječ o hakerskom napadu

521
UDIO

Problemi na signalnim čvorovima Hrvatskog Telekoma paralizirali su linije diljem zemlje, a građani nisu mogli stupiti u kontakt s djelatnicima hitnih službi jer je broj 112 bio nedostupan. Iz Hrvatske regulatorne agencije potvrdili su da se to nikada do sada nije dogodilo.

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku HT-a rekao je da je to bio jedan od većih kvarova koji su dosada iskusili, te da se radi o softverskoj pogrešci. Odbacio je navode da je riječ o hakerskom napadu. Rekao je i da se ne radi o ljudskoj pogrešci, te da oni na to nisu mogli utjecati.

HT: Počeo proces uspostave usluga

Tehnički kvar koji je prouzročio problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge uočen je u 10.15 i trajao do 16.15. Uzrok kvara je neregularno ponašanje sustava za prijenos signalizacijskih poruka za uspostavu govornih poziva uslijed softverske greške, naveo je HT

Zbog kompleksnosti sustava i specifičnosti kvara, koji se prvi put manifestirao u ovom obliku, otklon kvara trajao je 6 sati, a u njegovo rješavanje bili su uključeni stručnjaci Hrvatskog Telekoma, Deutsche Telekoma te glavnih dobavljača sustava: Nokia, F5 i Metaswitch, dodaje se u priopćenju.

Nakon otklona kvara počeo je proces normalizacije usluga, a prioritet je stavljen na hitne službe koje sada funkcioniraju bez poteškoća, potom poslovne korisnike, a nakon toga slijede privatni korisnici. Potpuna normalizacija telekomunikacijskog prometa očekuje se uskoro, izvijestio je HT koji se još jednom ispričao svim korisnicima zbog poteškoća i neugodnosti koje su imali.

izvor: vijesti.hrt.hr