Početna Zanimljivosti Kako naš mozak reagira na nogomet?

Kako naš mozak reagira na nogomet?

602
UDIO

Bilo da se radi o finalu Lige prvaka, Svjetskog prvenstva ili nekoj malo manje važnoj utakmici, vjerojatno ćete iskoristiti priliku da sami ili sa svojim bližnjima gledate vašu najdražu ekipu. Live prijenosi utakmica ili posjeti samom stadionu sasvim sigurno mogu oraspoložiti gledatelje kada čuju navijačke pjesme, čak i ako utakmicu gledaju kao neutralni promatrači.

Svi poznajemo barem jednu osobu koja je istinski navijač nekog tima i rijetko kada propušta pogledati utakmicu. Ponekad se pitamo zašto toj osobi toliko znači pobjeda ili poraz njegove ekipe i kako je uopće do svega toga došlo.

Navijači se osjećaju kao dio tima

Jedna od čestih situacija koja se dešava kada gledate utakmicu s nekim jest da vi za svoj tim ili netko od vaših prijatelja za svoj kaže “mi”. Neki od navijača uistinu su uvjereni kako su dio tima. Čini se kako postoji i znanstveno objašnjenje zašto je to tako. Odrasle osobe imaju specijalizirane neurone u svom mozgu koji se nazivaju zrcalni neuroni. Njihova zadaća je omogućiti nam da shvatimo neke stvari iz druge, tuđe perspektive. Oni nam dopuštaju da se “stavimo u nečiju kožu” i zamislimo kroz što ta određena osoba prolazi u tom trenutku. Upravo u tome leži odgovor zašto neki navijači smatraju da su dio tima. Na njihovu sreću, osim uzbuđenja, sreće i tuge, ne osjećaju bol nekog strašnog prekršaja ili umor koji osjećaju igrači nakon utakmice.

Kemikalije utječu na raspoloženje

Ako ste ikad gledali utakmicu s nekom razinom interesa, posebice neizvjesnu i napetu, vjerojatno ste se osjećali odlično nakon pobjede vašeg tima, a loše nakon poraza. Ti osjećaji nakon utakmice imaju veze s neurotransmiterima, kemikalijama koje proizvodi vaš mozak kako bi regulirao vaše raspoloženje. Također, hormoni igraju važnu ulogu. Neurotransmiter koji mozak otpušta prilikom pobjede našeg tima zove se dopamin, a on je direktno povezan s reguliranjem moždanih centara za zadovoljstvo. On se najčešće otpušta kada radimo nešto što volimo, kao npr. igranje videoigara što može i pozitivno utjecati na mozak pojedinca.

Tijelo reagira na mozak

Ponekad se prije utakmice navijači osjećaju tjeskobno i nervozno, kao da oni moraju istrčati na teren i dati sve od sebe, a u realnosti nikako ne mogu utjecati na ishod osim možda glasnim navijanjem na stadionu motivirati svoje omiljene igrače. Većina se pokuša smiriti tako što se sjeti da je to sve samo u njihovoj glavi. Ipak, čini se kako se ne radi samo o mašti. U tom se slučaju radi o kognitivnoj tjeskobi koja se može usporediti s leptirićima u trbuhu koje osjećamo prije nekog važnog događaja.

Jedna od zanimljivijih stvari koje o kojima je većina nas samo čitala, a nije iskusila jest osjećaj postizanja pogotka. Igrači znaju reći da je postići pogodak na utakmici najbolji osjećaj koji možete iskusiti i vjerojatno nisu pretjerivali. Oni nakon zabijenog gola ulaze u jedno stanje ogromne uzbuđenosti, a navijači do neke mjere suosjećaju s njima. Te osjećaje izaziva hormon adrenalin i on uvelike utječe na ponašanje našeg tijela. Velikim naletom adrenalina naše srce počinje kucati brže, tlak naglo skoči i osoba se teško može kontrolirati što ju tjera na svakakve akrobacije kada njihova ekipa zabije gol.

Ovo su samo primjeri prema kojima naše tijelo reagira na funkcije u mozgu, a isto vrijedi i u drugom smjeru gdje mozak koji reagira na tjelesne vježbe kako je pokazalo jedno istraživanje.

Zdravlje je važnije od svega

Ako imate problema s vašim zdravljem, a često se nalazite u situacijama kakve su prethodno opisane, sport uistinu može biti štetan za vas. U tom slučaju treba malo smanjiti tenzije koje nastaju oko njega ili se jednostavno na neko određeno vrijeme maknuti od sportskih zbivanja i rezultata. Svijet neće stati, a sporta će uvijek biti i kad budete spremni ponovno ga početi pratiti.

Vrlo se lako udubiti u neku nogometnu utakmicu, ali na kraju dana moramo imati na umu da su sportska događanja tu prvenstveno zbog zabave i uz svakakve probleme na koje nailazimo u svakodnevnom životu, ne trebamo si stvarati dodatne zbog sporta.