Početna Kaštela Mlade obitelji hrle u Kaštela: kvadrat stana u novogradnji platit će od...

Mlade obitelji hrle u Kaštela: kvadrat stana u novogradnji platit će od 1600 do 2000€, a u cijenu je uračunat i parking. U Splitu o tome mogu sanjati

1974
UDIO

Obilježje je kaštelanskog tržišta nekretnina ove godine porast ponajprije ponude stanova u novogradnji, a onda i potražnje.

Istina, zadnjih se nekoliko mjeseci počinje osjećati neizbježan utjecaj korone, no razloga za zabrinutost za sada nema. U Kaštelima se, naime, stanovi u novogradnjama prodaju već dok su na objektima izliveni samo temelji.

Investitor Dražen Martinović, koji se stanogradnjom bavi desetak godina, ovoga trenutka u realizaciji ima tri objekta u Kaštel Kambelovcu. U onome koji je pri kraju izgradnje stanovi su (njih sedam) već prodani, a u druga dva, koji su u početnoj fazi, s osam i 10 stanova, prodano ih je 30 posto, a za još 25 posto upisana je rezervacija.

– U 80 posto slučajeva kupci su mlade obitelji s djecom koje si, uz nešto učešća, mogu priuštiti bankovni kredit – govori nam Martinović, dodajući:

– Oni ne žele luksuz jer ga ne mogu platiti, ali žele i da na lokaciji ispod Magistrale u Kaštelima dobiju pogled, mirno okružje, tišinu, zelenilo i sigurnost za svoju djecu. Važno im je da se zadovolje barem dva od navedenih kriterija. U kupnji ih slijede stariji ljudi koji žele osigurati stambeni smještaj za djecu pa prodaju svoj stan u Splitu, primjerice po cijeni od 2500 eura po kvadratu, i ovdje djeci kupe stan po cijeni 1600-1700 eura za kvadrat, a oni odu živjeti na selo. U cijenu stanova koje kupe uračunato je parkirno mjesto – naglašava naš sugovornik.

U istom pojasu, prema Martinovićevim riječima, drugi investitor gradi četiri objekta; u dva objekta, koji će biti useljivi u srpnju sljedeće godine (primopredaja), prodani su svi stanovi, u trećoj zgradi, za koju se rade temelji, prodano ih je pola, dok je četvrti u pripremi.

– Stanovi u Kaštelima su traženi – nastavlja – jer su u blizini aerodrom, Trogir, Split, ispod je Kaštelanski zaljev, okružje su maslinici i vinogradi, a cijena od 1600 eura se drži. U Trogiru je kvadrat kvalitetnog stana od 2000 do 2200 eura – navodi Martinović, uvjeren da će i kaštelanski stanovi ići tim putem i da će u dogledno vrijeme doseći te iznose.

Na našu primjedbu da se povećana gradnja više vidi prolaskom kroz Kaštela nego što se o njoj govori ili piše, ovaj ulagač ima zanimljiv i jasan odgovor:

– U Kaštelima je na djelu “tiha gradnja”, što znači “prvo gradiš pa onda bučiš”, a ne obrnuto, kao što rade u nekim drugim mjestima. Tako je u zadnje dvije godine u potpunoj tišini izgrađeno najmanje stotinu kuća za odmor, većinom s bazenima, i to uglavnom iznad Magistrale.

Zašto? Problem je doći do parcele ispod Magistrale pa je tu isplativije graditi stambene zgrade nego vile. Iako se vile grade na području koje nema ni vodovod ni kanalizaciju, što se za sada rješava vodospremama i septičkim jamama s ekosustavom, dugoročno se isplati. Zamislite koliko će im porasti vrijednost kad se i to riješi, a počelo se rješavati – naglašava Martinović.

– Gradnja u Kaštelima procvala je u zadnjih 10-15 godina, kupaca ima, uglavnom se traže stanovi od 50 do 60 kvadrata – ocjena je Jasminke Biliškov, predsjednice Strukovne grupacije agencija za promet nekretninama Split, uz napomenu da se cijene kreću od 1600 eura po kvadratu pa sve do 2000-2200 eura, ovisno o lokaciji.

– S obzirom na dopuštenu gradnju objekata s manje stanova, uglavnom se grade dva objekta u bloku, s parkirnim mjestima i zelenilom – dodaje, naglašavajući da su noviji prostorni planovi dobri, ali da zbog kriterija, prije svega onih za pristupne prometnice, nema interesenata za projekte urbanih stambenih susjedstava.

Konkretnim brojkama, situaciju na terenu potvrđuje broj izdanih građevinskih dozvola u dosadašnjem tijeku ove godine te u proteklih pet. Dakle, prema podacima koje smo dobili iz gradske uprave Kaštela, od 1. siječnja do 1. listopada ove godine izdano je 90 dozvola za izgradnju stambenih građevina, što je već sada više nego, primjerice, u cijeloj 2016. godini, a unatoč pandemiji, i na tragu je dinamike iz protekle dvije godine.

Riječ je o manjim stambenim zgradama s po četiri stambene jedinice (64 od spomenutih 90 dozvola su za jednu ili dvije stambene jedinice) i manjim višestambenim zgradama s pet do osam stambenih jedinica. Ukupno gledajući, grubi izračun pokazuje da se izdane dozvole odnose na 134 stana.

Budući da se veće višestambene zgrade, s devet i više stanova, mogu realizirati samo unutar planiranih urbanih stambenih susjedstava srednje gustoće, a interesa poduzetnika, kako je spomenuto, nije bilo, za takve do sada nije izdana ni jedna građevinska dozvola. Podsjetimo, prema Generalnom urbanističkom planu grada pod Kozjakom predviđeno je potencijalnih 15 lokacija, a nalaze se po četiri u Kaštel Novom i Kaštel Starom, po jedna u Lukšiću i Sućurcu, te pet u Kaštel Kambelovcu.

Uglavnom, na osnovi izdanih 90 dozvola u devet mjeseci, očekuje se da će do kraja godine biti izdano oko 120 dozvola za stambene zgrade, rečeno nam je također iz gradske uprave.

izvor: slobodnadalmacija.hr