Početna Hrvatska Liječnici splitskog KBC-a spasili devetogodišnjaka s moždanim udarom. Šef medicinskog tima: Našoj...

Liječnici splitskog KBC-a spasili devetogodišnjaka s moždanim udarom. Šef medicinskog tima: Našoj sreći nema kraja

1516
UDIO

U ovom COVID-vremenu, u kojemu živimo i pokušavamo preživjeti, mnogi se naši sugrađani žale medijima da hrvatske bolnice liječe i brinu se samo o onima koji su pozitivni na koronavirus, a da su svi ostali pacijenti koji također trebaju zdravstvenu skrb neopravdano zapostavljeni.

No, kada pročitate sljedeću priču iz KBC-a Split, koja malo koga može ostaviti ravnodušnim, bit će vam jasno da to nije tako i da su to samo paušalne optužbe. Ekipa liječnika predvođena dr. Draganom Dragičevićem, specijalistom radiologije i subspecijalistom neuroradiologije, obavila je mehaničku trombektomiju (vađenje krvnog ugruška iz akutno začepljene velike arterije u mozgu) kod 9-godišnjaka i na taj mu način spasila život.

Da, dobro ste pročitali, taj dječak postao je po svojoj dobi drugo dijete u Hrvatskoj koje je pretrpjelo i preživjelo moždani udar zahvaljujući trombektomiji. Najmlađem takvom pacijentu u Hrvatskoj bile su tri i pol godine i trombektomija mu je uspješno obavljena u KBC-u Zagreb (Rebro), dok je treće po starosti dijete bio također dječak od 12 godina, kojemu je život također spašen na “Rebru”.

– Veliku ulogu u cijeloj priči imala je doc. dr. Branka Polić, neuropedijatrica s Klinike za dječje bolesti KBC-a Split koja je dijete pregledala i prepoznala da se kod njega radi o moždanom udaru. Odmah je zatražila magnetsku rezonanciju (MR) mozga. MR je u najkraćem mogućem roku obavljen i dr. Krešimir Kolić, specijalist radiologije i subspecijalist neuroradiologije, utvrdio je da se radi o akutnom moždanom udaru, ali je isto tako utvrđeno da postoji veliki dio moždanog tkiva koji se još uvijek može spasiti – ističe dr. Dragičević.

Odmah nakon tog pregleda odlučeno je da se dječak, koji je bio u stanju sužene svijesti, podvrgne mehaničkoj trombektomiji.