Početna Hrvatska PODUZETNICI VLADI: Broj nezaposlenih je prešao 160.000, kada možemo nastaviti s radom?

PODUZETNICI VLADI: Broj nezaposlenih je prešao 160.000, kada možemo nastaviti s radom?

13432
UDIO

Udruga Glas poduzetnika jučer je poslala dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su zamolili da što prije obavijeste poduzetnike o daljnjim gospodarskim i epidemiološkim mjerama. Naime, najavljeno je da će mjere trajati do 8. siječnja 2021., od čega nas dijeli samo dva dana. Poduzetnici i obrtnici koji su morali zatvoriti svoja vrata, sada ne znaju kada će uopće moći nastaviti s poslovanjem. Poručuju kako ne postoje nikakve informacije o tome hoće li moći nastaviti s radom ili se restriktivne mjere produljuju.

– Smatramo to nedopustivim!  Smatramo da bi Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite što prije morali obavijestiti poduzetnike i obrtnike o daljnjim  koracima. Neizvjesnost za mnogobrojne poduzetnike traje već više od devet mjeseci i situacija postaje sve teža. Štoviše, još uvijek nemamo odgovor na pitanje o naknadama za djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog mjera. Poduzetnike zanima hoće li im Vlada Republike Hrvatske nadoknaditi silne gubitke zbog ograničavanja poslovanja? Nadalje, mnogobrojne djelatnosti koje nisu formalno zatvorene, kao što su povremeni prijevoz putnika i putničke agencije, propadaju. Nažalost, sve više ljudi završava na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a trenutno imamo 160.000 nezaposlenih – upozoravaju.

Vjeruju da će se taj trend nastaviti, ako se uskoro ne donesu kvalitetne gospodarske mjere. Svjesni su, kažu, u potpunosti nove krize koju živimo, i sami su svoje raspoložive resurse prebacili na pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji, no problemi uzrokovani korona krizom koja je na koljena bacila desetke tisuća tvrtki nisu nestali.

– Podsjećamo, potpore za očuvanje radnih mjesta nisu mjera pomoći za poduzetnike. Također, navedena mjera neće spasiti poslovanje tvrtki niti će omogućiti oporavak gospodarstva. Mnogi odbori UGP-a slali su dopise s prijedlogom mjera koje bi omogućile opstanak tvrtkama i obrtima, međutim, odgovore nikada nisu dobili. Poduzetnici su ponovno prepušteni sami sebi, bez ikakvih informacija o tome kada će moći nastaviti s radom. Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da što prije donese odluke o mjerama i da o tome obavijeste poduzetnike – nabode.

Ističu kako su poduzetnici u razdoblju nakon potresa u Petrinji pokazali veliko srce i solidarnost te radom na terenu i donacijama u robi i novcu priskočili u pomoć unesrećenima, ali uskoro će morati ponovo početi misliti na vlastiti opstanak.

– Nadamo se da Vlada ima agendu kako će u sljedećih nekoliko mjeseci omogućiti poduzetništvu da ne bude demontirano i osigurati uvjete za opstanak u ovakvoj situaciji. Nužne su zakonske promjene, otpisi poreza i doprinosa za pogođene krajeve te ukidanje plaćanja PDV-a za doniranu robu. Umjesto toga, Vlada predlaže nove obveze i razne nepotrebne Uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć gospodarstvu. Na taj način samo kreira novu nepotrebnu papirologiju, dok broj tvrtki koje propadaju i broj nezaposlenih nezaustavljivo rastu iz dana u dan – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.