Početna Dalmacija Županijski vijećnik Ante Renić najavljuje teški debakl i poskupljenje odvoza otpada kad...

Županijski vijećnik Ante Renić najavljuje teški debakl i poskupljenje odvoza otpada kad proradi Centar za gospodarenje otpadom Lećevica

640
UDIO

Ante Renić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju upozorio je da Splićane čeka poskupljenje odvoza otpada kada se izgradi i krene u rad Centar za gospodarenje otpadom Lećevica. Naveo je kako građani u Istri plaćaju i do 300 posto više odvoza otpada, a objasnio je i zašto na primjeru njihovog Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

– Centri za gospodarenje otpadom, kao Lećevica, zamišljeni su 2007. godine, davno prije današnje najbolje tehnologije i cirkularne ekonomije. Osnova rada centara je MBO tehnologija. Zaprimljeni otpad se melje, suši i preša te se na taj način dobije gorivo koje će se spaljivati u cementarama ili spalionicama.

Udruge su tada upozoravale na štetnost takvog procesa za okoliš, zbog brojnih spojeva koji nastaju izgaranjem smjese, koja se u komunalnim kontejnerima ne može kontrolirati. Uz to, i na ekonomsku računicu ovisnosti prema jednom kupcu tog goriva, koji kasnije praktički može ucjenjivati s cijenom – naveo je Renić te upozorio kako četrnaest godina kasnije od prvih izračuna, planovi zarade i troškova su bitno drugačiji.

– Od tadašnje političke prazne priče, u kojoj je planirana zarade od 40 eura po toni otpada, došli smo do toga da centri moraju plaćati kupcu 194 eura za tonu. Konkretno, Kaštijun (Istarska Lećevica) sada raspisuje natječaj za preuzimanje 11.470 tona po ukupnoj cijeni od 16.688.850 kuna.

Ali to nije sve, Kaštijun se zbog velikog udjela nerazvrstanog otpada bori s kaloričnošću svog otpada kojeg više ni cementare ne žele, jer nema dovoljno energije – nabrojao je Ante Renić.

Kad svemu tome dodamo plaće zaposlenih, godišnje održavanje postrojenja, prijevoz do Lećevice, županijski vijećnik i član stranke Pametno za Split i Dalmaciju najavljuje i očekuje “teški debakl i poskupljenje”. Zaključio je kako koalicija HDZ-a i HGS-a Željka Kerum takvu informaciju uporno skriva, gurajući zastarjelu tehnologiju.

izvor: slobodnadalmacija.hr