Početna Kaštela Povodom Dana grada Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Povodom Dana grada Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća

572
UDIO

Ove godine u nešto skromnijem izdanju zbog epidemioloških mjera, u restoranu Nautic u Kaštel Gomilici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća uoči Dana grada Kaštela koji se slavi 4. ožujka. Prisutne je najprije pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić koji je istaknuo kako je iza nas, unatoč koronakrizi, jedna zaista uspješna godina

– Jedan smo od najtransparentnijih gradova u Republici Hrvatskoj kad su u pitanju informacije o radu Gradske uprave, financijska izvješća i planovi. Ključni komunalni projekti godinama su bili tema svih naših izvješća, ali i prijepora na sjednicama Gradskog vijeća. Konačno možemo kazati da smo blizu cilja jer smo ušli u konačnu fazu izgradnje kanalizacijske mreže i spajanja samih objekata, a financijska sredstva su osigurana najvećim dijelom iz EU fondova. Trenutno se radi na brojnim gradilištima od Štafilića do Sućurca i nema prekida sve dok i zadnji objekt ne spojimo na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić.

Prisutni su imali priliku pogledati kratak promotivni film Grada Kaštela u kojemu su prikazani svi važniji infrastrukturni projekti duž cijele, gotovo 20 km duge obale, kao i brojne demografske mjere koje su uvedene u proteklom razdoblju. Gradonačelnik Denis Ivanović u svom govoru je kazao kako svi željno iščekuju dovršetak kanalizacijskog sustava u sklopu aglomeracije Kaštela Trogir

– Grad radi na ulicama koje nisu u sklopu aglomeracije i u tom dijelu surađujemo s Agencijom Eko Kaštelanski zaljev jer jedan dio financira Grad, a drugi se izdvaja iz naknade za razvoj. Završetkom ovog projekta napokon će doći kraj i svim onim ekološkim problemima u Kaštelanskom zaljevu. Ono što nas čeka u idućoj fazi, koja će uslijediti za približno dva mjeseca, je izgradnja vodoopskrbe i kanalizacije na području poviše ceste D8 tako da će za približno tri i pol godine Kaštela u potpunosti biti pokrivena odgovarajućom vodovodnom i kanalizacijskom mrežom. U tijeku je izrada projektno tehničke dokumentacije za 16 ulica na području cijelog grada koje nisu obuhvaćene projektom aglomeracije. Taj dio će u cijelosti financirati Grad Kaštela, a nešto više od 2 milijuna kuna osigurano je samo za dio koji se odnosi na izrade idejnih i glavnih projekata odvodnje sa sanacijom vodoopskrbe – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović koji je posebno zahvalio braniteljskim udrugama na odličnoj suradnji.

– Grad Kaštela je uistinu, bez patetike i floskula, grad koji cvjeta i raste jer se iz dana u dan primjećuje prosperitet i razvoj. Mnogi me pitaju zbog čega je to tako. Jednostavna je formula. Rad na demografiji, pristupu prema mladim ljudima i djeci je osnova razvoja lokalne zajednice. Usporedite neke gradove u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj pa ćete vidjeti da se brže razvijaju gradovi u kojima je demografska slika povoljnija. Ovom prilikom moram pohvaliti rad gradonačelnika koji je svojom voljom i snagom, zajedno sa svojim suradnicima, dokazao što znači raditi za dobrobit svog grada – između ostalog je, u svom govoru istaknuo župan Blaženko Boban, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

U ime Hrvatskog sabora, prisutnima se obratio Ante Sanader koji je posebno pozdravio hrvatske branitelje i čestitao gradonačelniku na izuzetnom radu kao i dobitnicima nagrada Grada koje su potom uslijedile. Čak četiri nagrade za životno djelo pripale su Tonču Buriću i Nedjeljku Kovačevu te posthumno Ivanu Plepelu i Paviši Bratinčeviću. Osobne nagrade primili su Nikola Zorotović, dr. Božena Carev, Mate Taraš i Ivana Kružić. Skupne nagrade dobila je udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići, odbojkaški klub Kaštela te braniteljska udruga Stina pradidova. Nagrade za humanost pripale su Mati Durdovu i Saši Kataviću te kaštelanskoj ispostavi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Umirovljeni arheolog i predsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Bijaći, Tonči Burić, ujedno dobitnik nagrade za životno djelo, obratio se prisutnima u ime nagrađenih kazavši da mu je iznimna čast jer je njegovo vrijeme i rad prepoznat od strane lokalne zajednice kojoj pripada te je i valoriziran na odgovarajući način što je svakako dobar poticaj za daljnje stvaranje i istraživanje.