Početna Hrvatska U splitskom KBC-u ne radi ni jedan dječji psihijatar!?

U splitskom KBC-u ne radi ni jedan dječji psihijatar!?

545
UDIO

Dok sve više djece u doba pandemije ima ozbiljnih psihičkih problema, u splitskom KBC-u trenutačno ne radi niti jedan dječji psihijatar. Stoga sve više djece i adolescenata iz Dalmacije odlaze na liječenje u Zagreb i Osijek gdje postoji jedini hrvatski Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju, javlja RTL.

Umjesto na igralištu djeca su sve češće zatvorena u kući s psihičkim problemima. A kada se i obrate za stručnu pomoć do nje je jako teško doći jer je u splitskom KBC-u – nema.

– Problem je što nema dječjeg psihijatra i što do sada se nije uspio organizirati taj sustav i praktički se krše prava djece da se liječe ili na odjelima koji nisu opremljeni za njih ili na odjelima koji su primarno za potrebe odraslih pacijenata, izjavila je Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

U Splitu je to Klinika za psihijatriju na kojoj se godišnje liječi dvadesetak maloljetnika, iako bi se, po zakonu, morali liječiti odvojeno od odraslih.

– Vjerujem da se kolege na neki način snalaze i voze slalom, bolje rečeno, između takvih nekakvih situacija, ali sigurno ne propuštaju priliku ipak zbrinuti takve pacijente, izjavio je Željko Ključević, voditelj Službe za mentalno zdravlje NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Broj maloljetnika koji traže pomoć sve je veći.

– Imamo godišnje ambulantno oko 2 500. Znači negdje oko 2500 do 2600, bolničkih 150. Međutim događa se situacija da nas zovu iz drugih regija. Znači od Dubrovnika do Zadra tražeći nekakvu mogućnost da dođu na obradu i kod nas, kazala je Dodig Ćurković.

– Rastu postoci vezano za anksioznost, to je 30 posto više anksioznosti nego u protekloj godini. Isto tako negdje je oko 18 posto depresije. Isto tako rastu poremećaji prehrane, ovisnosti o društvenim mrežama, internetu, igricama i slične poteškoće, izjavila je Mirela Grbić, stručna suradnica Službe za mentalno zdravlje NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Iz splitske bolnice danas – bez komentara. Građani – iznenađeni.

– Ovo je velik grad, drugi najveći grad u Hrvatskoj tako da bi u ovom gradu, po meni, trebali imat sve da ne moramo ići u druge gradove, komentirao je Blaž Franić iz Splita.

– Mislim da je prijeko potreban dječji psihijatar splitskom KBC-u’, rekla je Nela Žunić iz Split.

Problem je još i veći ako se zna da je u cijeloj zemlji tek oko 45 dječjih i adolescentskih psihijatara, a trebalo bi ih biti barem 140.