Početna Hrvatska Odgađaju se krizme i pričesti, biskupi se nadaju preporukama Stožera

Odgađaju se krizme i pričesti, biskupi se nadaju preporukama Stožera

1639
UDIO

Župa Rođenja Marijina na zagrebačkom Borovju obavila je podjelu sakramenata svete krizme. Vlč. Piotr Maj planira u nedjelju, 25. travnja, organizirati i prvu pričest za 41 dijete. Podjela sakramenata obavit će se, kaže, po epidemiološkim mjerama. To organizacijski znači u dvije grupe, na dvije odvojene mise. Izuzev svećenika, u crkvi će prisustvovati samo djeca, a roditelji, kumovi i ostali uzvanici pričekat će ih vani. Slično ili ‘labavije’ bi u drugoj polovici travnja trebalo biti i u nizu drugih crkvi.

No, plan je pod upitnikom. Župnici diljem Hrvatske potvrđuju da su u očekivanju novih odluka Civilnog stožera i svojih biskupa. U jeku epidemije i velikog broja zaraženih, kada otprilike svaki drugi učenik ima nastavu od kuće (online), organizacija prve pričesti i krizme je pred mogućom odgodom. Dio župa unaprijed je zakazao svetkovine za kraj svibnja, a dvije su biskupije dosad donijele odluku o odgodi podjele sakramenata.

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić donio je odluku o odgodi prve pričesti i svete potvrde od 11. travnja do 16. svibnja.

izvor: dalmatinskiportal.hr