Početna Hrvatska Testiranje u zračnoj luci

Testiranje u zračnoj luci

253
UDIO

Britanac Clive sada živi u Bolu na Braču, ali se vraća u London na nekoliko tjedana. Testirao se u splitskoj zračnoj luci, ali bio mu je to tek prvi test.

– Trebate test da biste se vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo, a tamo trebate još dva testa, drugog i osmog dana. I onda još jedan test prije nego se vratite ovamo!, objašnjava Clive.

O mogućnosti da se testiraju u zračnoj luci putnike će sljedećih dana obavještavati njihove aviokompanije. Oni koji putuju u inozemstvo ili dolaze u Hrvatsku, prije ili poslije leta, mogu bez najave obaviti brzo antigensko testiranje ili PCR test. Trošak snose sami, a cijene se kreću od 200 do 450 kuna. Dodamo li i testiranja u drugoj zemlji, nije jeftino.

– Otprilike 250 eura za tamo i natrag. Ako ste četveročlana obitelj; tisuću eura i prije nego kupite kartu!, kaže putnik Clive.

A svaka država ima i drukčije uvjete pri ulasku.

– Očekujemo da će svi putnici kojima će trebati testiranje, da će na vrijeme se informirat kakve testove oni trebaju za ulazak u njihovu domicilnu zemlju, objašnjava zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Hrvatsku već drugo ljeto čeka borba za svakoga gosta. U pandemiji, najvažnija je sigurnost.

– Oni koji dolaze, ako su pozitivni, morat će ići u izolaciju, smještaj, gdje su se organizirali za smještaj, a oni koji odlaze će, naravno, bit će im ponuđena karantena ukoliko nemaju druge mogućnosti za izolaciju, objasnila je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Na vrhuncu smo trećeg vala i epidemiolozi za nekoliko tjedana očekuju smirivanje situacije. Ističu kako se, uz testiranja i praćenja kontakata, više i slobodnije putovati može samo – ako se cijepite.

izvor: vijesti.hrt.hr