Početna Kaštela POČETAK IZNIMNE MANIFESTACIJE Kreativno proljeće vrvi od događanja i iznenađenja

POČETAK IZNIMNE MANIFESTACIJE Kreativno proljeće vrvi od događanja i iznenađenja

182
UDIO

Svečanošću u restoranu Spinaker označen je početak četvrtog Kreativnog proljeća s glavnim događanjima u ‘Kreativnoj Ulici – Ulici kaštelanskog Crljenka’.

Za vrijeme Kreativnog proljeća kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina gostima i domaćinima nudi se ‘otkrivanje Kaštela’. Jedan za drugim se izmjenjuju Gastro tjedan, Tjedan cvijeća, Filmski tjedan, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Tjedan po kaštelanskim putima, Glazbeni tjedan i Tjedan kaštelanskog Crljenka.

Idejni začetnik projekta, čelnik klastera Zora Srećko Radnić je kazao kako svake godine pokušavaju napraviti na najbolji mogući način, iako je epidemija koronavirusa bila na putu.

– Krećemo sa standardnih sedam tjedana, s tim da će priča o Miljenku i Dobrili biti svaki tjedan. S vinarima smo dogovorili intenzivno otvorene konobe, da zajedno promoviramo naš Crljenak – kazao je među ostalim Radnić.

Najavio je niz događanja s tim da će ‘nešto ostati i tajna’.

Svečanost je uveličao državni tajnik Tonći Glavina više puta čestitajući organizatorima na značaju kojega imaju posebno ove godine.

Državni tajnik Tonći Glavina, s manifestacijama percepcije da turizam radimo i živomo,

– U ovo vrijeme glavno je pitanje gostiju hoće li biti manifestacija, koncerata, otvorenih restorana i o tome posebno moramo voditi računa koliko epidemiološke mjere dozvoljavaju. S Kreativnim proljećem i svakom manifestacijom pokazujemo da turizam živimo i radimo – poručio je Glavina.

Direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić zahvalila se lokalnoj upravi što podržavaju projekt.

– Kroz sva događanja pričamo priču o baštini i kulturi i svim komparativnim prednostima koje imamo u Kaštelima – navela je.

Chef Anton Mišević otkrio je da se osniva Udruženje kuhara Kaštelanskog zaljeva s ciljem promocije autohtonih jela.

Najavio je i da će svaki tjedan u drugim Kaštelima na trgu napraviti švedski stol gdje bi prezentirali naše vrijedne ljude, od težaka do ribara i tako dočarali što se nudi.

Posebno ponosan na Crljenak je Vlado Perišin koji se obratio u ime vinara.

– Na nama je da kažemo cijeloj Hrvatskoj i svijetu da je naš Kaštelanski zaljev pradomovina Crljenka. Nema čovjeka koji ne zna što je Crljenak, a kad ga proba zna još bolje – ustvrdio je.

Prigodne riječi dobrodošlice uputio je i Joško Berket u čijem je restoranu održana prigodna svečanost.

Kroz bogat gastronomski, glazbeni, filmski, ekološki program kao i promociju kaštelanskih lokaliteta i aktivnog odmora, podsjetimo, želi se potaknuti dodatni razvoj lokalne zajednice i ojačati lokalne kapacitete kao i promovirati male i srednje poduzetnike.

Posebno je vrijedno istaknuti kako ove godine značajniju poziciju preuzima Kreativna ulica u kojoj se odvijaju i nove manifestacije kao što su Godina Crljenka kaštelanskog, Olimpijada kulture i Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba. Manifestacija se ove godine produžuje i na postsezonu.

izvor: dalmatinskiportal.hr