Početna Kaštela Svi znate da je Crljenak kaštelanski predak kalifornijskog Zinfandela, ali jeste li...

Svi znate da je Crljenak kaštelanski predak kalifornijskog Zinfandela, ali jeste li znali da je Crljenak ‘dao‘ i šampanjac? I to ne bilo kakav…

504
UDIO

Ne predaju se Kaštelani pa su i unatoč godini pandemije domaćini četvrtog „Kreativnog proljeća 2021.” koji će sve do 20. lipnja, kroz sedam tematskih tjedana promovirati bogastvo i kulturne i gastro i eno-scene svih sedam Kaštela. Pa je u restoranu Spinaker, u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici svečano otvorena manifestacija a kako drugačije već predstavljanjem pjenušca od Crljenka kaštelanskog!

– Naša loza kao predak kalifornijskog Zinfandela, ove godine ima svoju godinu, dva desetljeća od otkrića kako je Kaštelanski zaljev pradomovina te vrhunske loze i odlične kapljice. Stoga sam napravio i šampanjac od našeg Crljenka. Probajte! – predstavio je svoj „crni” šampanjac, prepun mjehurića, punog okusa vinogradar i vinar Jakša Bedalov, član „Udruge prijatelja i štovatelja vina i vinskih proizvoda kaštelanski Crljenak”.

A upravo će Crljenak imati i svoj zasebni Tjedan kaštelanskog Crljenka, gdje će se predstaviti i „priča o junaku”, organizirati vinske ture, degustacije,…

– Sve će se odvijati u „Kreativnoj Ulici – Ulici Kaštelanskog Crljenka”, a sam program događanja ima za cilj doprinijeti postojećoj turističkoj ponudi, brendirati Kaštela kao poznatu i iznimno poželjnu turističku destinaciju ne samo na nacionalnom već i na međunarodnom nivou – pojasnio je okupljenima Srećko Radnić, idejni začetnik cijele priče i predsjednik „Klastera Zora”.

Otvorene konobe tijekom svih događanja najavio je predstavnik vinara Vlado Perišin, pozivajući sve na degustaciju jer:

– Nema nikoga tko ne zna za kaštelanski Crljenak, a kada ga proba, zna još i bolje!

Dok je kulinarski „mag”, chef Anton Nišević, najavio osnivanje „Udruženja kuhara Kaštelanskog zaljeva” sve s ciljem promocije autohtonih jela, posebno sipe i boba, budući se u Kaštelima održava i Svjetsko prvenstvo u spremanje ovih delicija.

Važnost same manifestacije za promicanje Kaštela istaknuli su i domaćin kapetan Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela bivši gradonačelnik, te direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić, kao i zamjenica gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok Bosančić.

– U ovo pandemijsko vrijeme, glavno je pitanje gostiju hoće li biti manifestacija, koncerata, otvorenih restorana i o tome posebno moramo voditi računa koliko epidemiološke mjere dozvoljavaju. S „Kreativnim proljećem” i svakom manifestacijom pokazujemo kako turizam živimo i radimo – poručio je Tonći Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, koji je službeno i otvorio manifestaciju.

Tijekom koje će se kroz sedam tjedana održati: Gastro tjedan, Tjedan cvijeća, Filmski tjedan, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Tjedan po kaštelanskim putima, Glazbeni tjedan i za sam kraj Tjedan kaštelanskog Crljenka.

A tijekom svečanosti otvaranja “Kreativnog proljeća 2021”, osim degustacije Crljenka kaštelanskog i vina i premijerno šampanjaca, okupljeni su uživali u brujetu te sipi s bobom, a sve uz glazbenu pratnju mladih članova Kulturno-umjetničkog društva Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca.

izvor: slobodnadalmacija.hr