Početna Kaštela Zbrajaju se posljedice kaštelanske kataklizme. Ljudski životi nisu bili ugroženi, šteta na...

Zbrajaju se posljedice kaštelanske kataklizme. Ljudski životi nisu bili ugroženi, šteta na brodovima je višemilijunska

373
UDIO

Zbrajaju se posljedice kaštelanske kataklizme koje je krenula sinoć nešto iza 20:30 sati na jednoj od usidrenih jahti u Marini Kaštela. Izgorjelo je ukupno pet luksuznih brodova, dugih oko 20 metara, a vatra se proširila s jahte na kojoj su članovi posade, po još nepotvrđenim, ali pouzdanim informacijama, spremali večeru. Odjednom je planulo, posada je krenula u borbu s buktinjom, ali bez uspjeha. Štoviše, u požaru su izgorjeli konopi pa je brod otplutao do drugih i zahvatio još četiri u blizini.

Očevidci i slučajni prolaznici u Kaštel Gomilici opisivali su strašne trenutke, sveopću strku i scenarij kao iz nekakvih akcijskih filmova.

U pomoć su prvi priskočili lokalni vatrogasci, DVD-a Kaštel Gomilica, a kasnije su mobilizirane sve snage s područja Kaštela, Splita i Solina. Gasilo se s kopna i s mora.

Brodovi su iz Marine, u vlasništvu bivšeg kaštelanskog gradonačelnika Joška Berketa, izvučeni do kaštelanskog zaljeva. Dva su u potpunosti izgorjela i potonula su, jedan je dotegljen do obližnje plaže dok su još dva izgorjela na pontonu u Marini.

Požar je lokaliziran tek iza ponoći, a vatrogasci su cijelu noć bili na terenu i sanirali požarište. Riječ sad preuzima policija koja će obaviti očevid, a onda donijeti zaključak je li ljudski faktor uzrok ove neviđene epizode.

Iako se šteta broji u milijunima eura, ono najvrijednije – ljudski životi u niti jednom trenutku nisu bili ugroženi. Nedugo nakon izbijanja požara evakuirane su posade i turisti s obližnjih brodova, ali ponovno je ljudska neodgovornost došla u prvi plan jer su problem radili mještani koji su, od znatiželje, sasvim nesvjesno, ugrožavali svoje živote.

Ne ponovilo se.

izvor: dalmacijanews.hr