Početna Hrvatska Ovi simptomi pokazuju da ste alergični na ugriz komaraca

Ovi simptomi pokazuju da ste alergični na ugriz komaraca

314
UDIO

Prema Američkoj akademiji za alergije, astmu i imunologiju, kontakt s komarcem mora trajati najmanje šest sekundi da bi se pojavio klasični plik koji svrbi. Dermatologinja Valencia Thomas navodi da je najbolje poduzeti određene mjere kako ne bi ni došlo do kontakta jer ne možete uvijek znati kako vaše tijelo može reagirati.

Thomas savjetuje da nosite odjeću koja vas može zaštititi od komaraca, uključujući majice dugih rukava i hlače. Uz to, jedite hranu koja odbija komarce, poput češnjaka. Također, koristite i zaštitne sprejeve protiv komaraca te nemojte provoditi previše vremena tamo gdje komarci borave.

– Normalna reakcija nakon uboda komarca je crveni, natečeni plik koji svrbi i koji se pojavi nekoliko minuta nakon uboda, a može se zadržati i do deset dana”, objašnjava Kara Wada, docentica za alergije i imunologiju na Sveučilištu Ohio State.

Ozbiljni simptomi uključuju veće plikove i izbočine na tijelu te izraženije oticanje. Takvi znakovi sugeriraju da je u pitanju lokalna alergijska reakcija koja ja jako rijetka, piše The Healthy. Ne postoji neki test kojim bi se utvrdilo da je netko alergičan na komarce nego liječnici mogu samo pratiti stanje i simptome.

Simptomi koji pokazuju da ste alergični na ubod

Nekoliko je simptoma koji se mogu javiti, a koji ukazuju na to da je osoba možda alergična na ubod komaraca. Ovo su najčešći od njih, piše N1.

Osip – iznenadno izbijanje natečene, blijedocrvene kvržice koja svrbi na mjestu uboda ili po cijelom tijelu može ukazivati na alergijsku reakciju.

Oticanje u ustima, na usnama i u grlu – bilo kakvo iznenadno oticanje lica ukazuje na ozbiljnu alergijsku reakciju.

Mučnina – ako vam je iznenada mučno nakon uboda, to također može biti znak da ste alergični.

Vrtoglavica – ako vam se vrti i ne može stabilno stajati, vjerojatno je u pitanju alergijska reakcija.

Vrućica – ako vam se iznenada povisi tjelesna temperatura, to je znak da se tijelo bori protiv alergije.

Glavobolja – ako se pojavi uz druge simptome, teška glavobolja koja se iznenada javi može značiti da imate alergijsku reakciju.