Početna Kaštela Vila Nika zablistala u novom ruhu

Vila Nika zablistala u novom ruhu

864
UDIO

Vila Nika, secesijska vila uz more u Kaštel Starom nekad je bila jedan od najzapuštenijih objekata na području Kaštela, a danas blista kao nikad prije. Ovaj višenamjenski objekt, koji je proteklih mjeseci potpuno obnovljen i u kojeg je uloženo 4, 5 milijuna kuna, imat će poslovno-društvenu namjenu

– Zadovoljan sam što smo uspjeli kompletno urediti jednu od rijetkih secesijskih građevina na području našeg grada. Bio je ovo dugotrajan proces koji je započeo pripremom dokumentacije za vrijeme mog prvog mandata. Nakon što smo pribavili sve dozvole, krenuli su građevinski radovi. Danas imamo prekrasnu vilu koja izgleda isto kao prije stotinu godina, kada je izgrađena – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović koji je obišao novouređeni objekt u vlasništvu Grada Kaštela.

Čak 85 posto financijskih sredstava pribavljeno je putem fondova Europske unije, a 15 posto je osigurano iz gradskog proračuna. Na gornje dvije etaže smjestiti će se prostor Turističke zajednice grada Kaštela, a razmatra se mogućnost da se prizemni prostor iskoristi kao prostor za vjenčanja s obzirom da se u te svrhe trenutno koristi gradska vijećnica.

Izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, “Nika” je 2008. dobila rješenje po kojemu ima svojstvo kulturnog dobra. Pod zaštitom je, međutim, bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća. Izgrađena je 1902. u secesijskom stilu kao obiteljska vila dr. Petra Kambera, koji je 1928. uz nju otvorio i hotel “Palace”.

U osnovi kvadratnog oblika, vila ima podrum od 45 četvornih metara te dvije etaže i potkrovlje pojedinačne površine 99 kvadrata.

Grad je “Niku” preuzeo od “Kaštelanske rivijere” na temelju nagodbe iz 2005. godine na ime duga komunalne naknade od 4,5 milijuna kuna zajedno s više objekata (“Miljenko i Dobrila” u Kaštel Lukšiću, dio zemljišta na kompleksu “Plavi Jadran” u Kaštel Starom i dio površine od 2273 kvadrata, što u naravi i predstavlja put uza sjevernu stranu turističkog naselja “Resnik”), zbog čega je teško utvrditi pojedinačnu vrijednost njezina otkupa.