Početna Hrvatska U Hrvatskoj već zabilježeni prvi slučajevi gripe

U Hrvatskoj već zabilježeni prvi slučajevi gripe

1176
UDIO
Foto: D.N.

U HZJZ-u za DNEVNIK.hr potvrđuju kako je bio u pravu. Točno je da su ove godine potvrdili slučajeve gripe. Prvi već sredinom kolovoza.

– Gripa je potvrđena kod tri mlađe ženske osobe, od kojih su dvije hrvatske državljanke, a jedna španjolska državljanka. Kod sve tri bolesnice radilo se o istom tipu virusa gripe A/H3N2. Kod sve tri bolesnice testiranje na koronu je bilo negativno – odgovaraju iz HZJZ-a.

Pacijenti imali simptome covida

Epidemiologinja dr. Dijana Mayer objašnjava da su pacijenti imali simptome covida. Testiranje je pokazalo da su negativni, pa su se testirali i na gripu. Objašnjava kako se ne sjeća da se gripa ikad pojavila tako rano, prvi slučajevi obično se detektiraju u listopadu ili studenome. No kaže kako ni ovo nije alarmantna situacija.

– Moguće je da je i prijašnjih godina gripe bilo u kolovozu, no da su simptomi bili blagi pa se nije ni testiralo. A ove godine se baš puno testira zbog covida. Pa su zato i otkriveni.

“Moguće da se gripa pojavila jer smo popustili s mjerama”

– Respiratorni virusi kruže. Nije to ništa neuobičajeno. Glavno je da smo ih otkrili. Jedan od razloga što se virus sad pojavio može biti i činjenica što smo preko ljeta malo pustili s onim mjerama zbog kojih prošle sezone gripu gotovo nismo ni imali – objašnjava Mayer.

Koliko će ih biti ove godine, ne može se prognozirati.

– Ako su se već sad pojavili slučajevi, znači da će ih biti još. Hoće li slučajevi biti sporadični ili će ih biti više, teško je predvidjeti – kaže.

Moguće imati i gripu i covid

Najučinkovitija obrana protiv gripe je cijepljenje. Prošle godine odaziv je bio iznad očekivanja, a epidemiolozi ove godine savjetuju isto. A ono bi baš zbog ovih slučajeva moglo ranije početi. Možda već krajem rujna ili početkom listopada.

Koliko je moguće da sezona gripe komplicira situaciju s koronom?

– Iako su oba respiratorna i prenose se kapljičnim putem, ipak je riječ o dva različita virusa i moguće je da se osoba zarazi s oba u isto vrijeme. Moguće je i da jedna bolest maskira drugu. U pravilu oboljeli od korone imaju temperaturu oko 37,2, dok je kod gripe ona viša, 38 ili 39. Oboljeli od gripe osjećaju bolove u mišićima i kostima. Ali vrlo ih je teško razlikovati, a i sve je vrlo individualno. Moj savjet svima koji imaju simptome jest da si sami ništa ne dijagnosticiraju već da nazovu liječnika – kaže Mayer.

Zdravstveni sustav ne bi trebao biti preopterećen.

– Bolnice su spremne sa svojim covid odjelima, sustav je posložen i organiziran. Ne očekujemo drastični priljev – zaključuje Mayer.