Početna Hrvatska Epidemiologinja otkriva zašto je gripa ove godine uranila, kada počinje cijepljenje te...

Epidemiologinja otkriva zašto je gripa ove godine uranila, kada počinje cijepljenje te je li moguće razlikovati gripu i koronu

565
UDIO
Foto: Dalmacijanews.hr
Premašili smo 50 posto cijepljenih. U Hrvatskoj je svoje doze primilo 53 posto odraslog stanovništva. Najviše u Zagrebu, a najmanje u Bjelovarsko-bilogorskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

No, rastu brojevi i kod jedne druge bolesti. Nakon godinu dana vratila se gripa. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 93 zaraženih gripom, a više od polovice, njih 54, na bolničkom je liječenju.

Slučajevi gripe ove su godine zabilježeni bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kada ona obično stiže. Za prve slučajeve vjerovalo se da su uvezeni iz inozemstva, no zaraza se sada širi i među građanima u Hrvatskoj. – piše RTL.
– Malo je neobično da se tako rano pojavila gripa mi smo i inače prijašnjih godina bilježili sporadične, pojedinačne slučajeve oboljelih koji uglavnom doputovali iz inozemstva ali bi prestalo širenje. Sada smo vidjeli da se ti brojevi pojačavaju, kroz nekoliko tjedna imamo zabilježene slučajeve gripe koja se širi među našom populacijom. Ne možemo znati kako će se situacija dalje razvijati, obično se GRIPA  kasnije javljala u 11. ili 12. mjesecu, a sada je moguće da će se ona zaustaviti i pojaviti u zimi kao inače ili nastaviti kontinuirano širiti to ne možemo znati. – rekla je Nemeth Blažić. 
– Moguće je da zbog testiranja na covid znamo za te ranije slučajeve gripe. S obzirom na to da pratimo covid pratimo i respiratorne infekcije pa je moguće da je i to raloge tako ranog otkrivanja. – ističe RTL-ova sugovornica. Što se tiče razlike u simptomima ona je jako mala.
– Puno je zajedničkih simptoma. Ne može se sa sigurnošću ovisno o simptomima reći što je korona a što gripa. Prije je korona imala neke specifične simptome koji se sad rjeđe prijavljuju, poput nedostatka mirisa i njuha. a ostali simptomi su slični -umor, bolovi u mišićima, povišena temperatura, malaksalost… Trbušni simptomi također se mogu pojaviti kod djece. Tako da su simptomi slični, I bez testiranja teško je odrediti. – naglašava.
Što se tiče cijepljenja rekla je da kao i prethodnih godina krenulo se u postupak nabavke 600 000 doza a kada one stignu polovicom ili krajem listopada kreće organizacija cijepljenja koje bi trebalo krenut u studenom.