Početna Hrvatska Umirovljenici – važna obavijest vezano za covid dodatak

Umirovljenici – važna obavijest vezano za covid dodatak

754
UDIO

Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa kao i potvrda inozemnog nositelja o visini isplaćene mirovine u neto iznosu, stoji u priopćenju.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je u ponedjeljak da je produžen rok do 30. studenoga za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine za umirovljenike koji to nisu učinili na vrijeme te stoga nisu dobili covid dodatak.

S obzirom na to da je identificiran znatan broj korisnika koji ispunjavaju uvjete za isplatu covid dodatka, otvoren je novi rok, do 30. studenoga, za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine, izvijestili su iz HZMO-a

Poziv za dostavu dokaza o visini mirovine upućen je korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, te korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu.

Oni trebaju do 30. studenoga dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa kao i potvrda inozemnog nositelja o visini isplaćene mirovine u neto iznosu, stoji u priopćenju.

Riječ je o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19.

Umirovljenicima koji nisu ostvarili pravo na covid dodatak u srpnju, a ispunjavaju uvjete, isplatit će se jednokratni covid dodatak najkasnije u prosincu.

Dokaz o iznosu mirovine korisnici mogu dostaviti putem online obrasca na poveznici https://e-usluge.mirovinsko.hr/covid/, a poštom ili osobno područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici https://bit.ly/2ZSyRrD, u područnim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

Covid dodatak mogu dobiti umirovljenici s prebivalištem u Hrvatskoj, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u Hrvatskoj i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4000 kuna i ako nisu zaposleni, odnosno ako ne obavljaju djelatnosti na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Isplatnom u prosincu neće biti obuhvaćeni korisnici kojima je već isplaćen covid dodatak u travnju ili srpnju, priopćili su iz HZMO-a.