Početna Kaštela DVD Mladost Kaštel Sućurac slavi 50. rođendan

DVD Mladost Kaštel Sućurac slavi 50. rođendan

439
UDIO
Foto: DVD Mladost Kaštel Sućurac

DVD Mladost Kaštel Sućurac danas slavi 50 godina ponosa i slave.

– Sve se zbilo 27. srpnja1971. na tadašnji praznik Ustanka nesmotrenošću izletnika krenuo je prvi veliki požar Kozjaka i to baš podno crkvice Sv. Jurja. Sve živo, mlado i staro iz  Sućurca, pošlo je na gašenje i kada je požar napokon pred sam mrak zaustavljen na granici zaštićenog Kaočina gaja, neformalni stožer na čelu sa direktorom tadašnjeg Partizana Franom Šegvićem, zadužuje predsjednika omladine Ivicu Batinu,da sakupi mladost i nastavi čuvati zgarište. Rečeno učinjeno! Uokolo su i dalje bijesnili požari u Podstrani, na Čiovu i u Planom iznad Trogira, što je sa Kozjaka davalo stravičnu sliku. Pomisao na jadne malobrojne vatrogasce, dala je Batini ideju za osnivanje neke vrste omladinske vatrogasne brigade, koja će čuvati svoj Kozjak od potpaljivača  i usput pomagati pravim vatrogascima u gašenju ostalih požara. Ideja je s oduševljenjem prihvaćena i krenulo je…., prisjećaju se sućurački vatrogasci

Tako je bilo u ostatku ljeta. Omladina odjevena u sakupljene trliše sa rudarskim kacigama i čeličnim metlanicama u ruci, autobusom ‘DC’-a od požara do požara u okolici. Pridružuju im se tadašnji košarkaši i izviđači Sućurca.

– Za sve dane i noći provedene na Kozjaku i na požarima tadašnji sekretarijat za narodnu obranu općine Split, nagradio ih je zajedničkim izletom na Zagrebački velesajam. Dolaskom jeseni kad je svatko očekivao da je omladinu prošla volja igranja vatrogasaca oni na osnivačkoj skupštini 10. listopada 1971.god.utemeljuju ‘pravo vatrogasno društvo’ i daju mu ime, a kako drugačije nego Mladost, evociraju uspomene.

Pošto proslava 50 obljetnice zahtijeva pozivanje velikog broja ljudi i malo zahtjevniju organizaciju, obilježavanje će se provoditi u više segmenata tijekom ove i sljedeće godine.

izvor: dalmatinskiportal.hr