Početna Hrvatska Velika stvar za cijelo područje Dalmacije, stiže šest brzih brodica za hitnu...

Velika stvar za cijelo područje Dalmacije, stiže šest brzih brodica za hitnu medicinu!

471
UDIO
Luka Gerlanc/Cropix

U prostoru Lučke uprave Zadar u Gaženici u srijedu je potpisan ugovor o izgradnji i opremanju šest brzih brodica koje će biti implementirane u novu hitnu pomorsku medicinsku službu.

Brodice će biti smještene u Zadru, Malom Lošinju, na Rabu, u Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a prvi brod bit će isporučen Lučkoj kapetaniji Zadar.

Brodice će se koristiti i za potrebe spašavanja na moru, moći će prevoziti devet osoba i još dvije na ležajevima. Njihov trup imat će dužinu 15 metara i brod će razvijati maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Moći će normalno funkcionirati na temperaturama od minus 15 do plus 40 stupnjeva.

SPAŠAVANJE NA MORU

– Prosječno se godišnje obavi 500 do 600 akcija traganja i spašavanja na moru i spasi se oko tisuću osoba. Samo od početka ove godine izvedeno je 500 SAR akcija, od kojih je 39 posto bilo povezano s medicinskim svrhama. Čak 648 osoba spašeno je u tim akcijama, te 118 plovila. Lučka kapetanija Ministarstva mora godišnje obavi oko 60 posto svih akcija traganja i spašavanja na moru, no svjesni smo da postojeća flota nije dostatna i zastarjela je, te krećemo u njezinu obnovu – rekao je u srijedu u Gaženici Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Postupak javne nabave za gradnju i opremanje šest brzih brodica provelo je Ministarstvo zdravstva i odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA Brodogradilište Šibenik. Vrijednost projekta je 76,4 milijuna kuna, od čega su nepovratna EU sredstva 45 milijuna kuna.

Ugovor su u srijedu potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i predstavnici izvođača radova Gordana Deranja i Roko Vuletić.

– Ulažemo i u ljudske resurse, to je neminovno: trenutačno imamo 81 specijalista i 117 specijalizanata iz hitne medicine koji su dijelom financirani iz europskih sredstava. Imamo i projekt vrijedan devet milijuna kuna kojim se do kraja iduće godine osigurava 1824 djelatnika koji će dopuniti osnovnu izobrazbu dodatnom edukacijom. Osigurano je i 100 milijuna kuna za specijalističku izobrazbu medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine – naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, kazala je da je ovo važan projekt ne samo za hitnu medicinu, nego i za pomorsku medicinu u Hrvatskoj.

– To nije samo prijevoz pacijenata s otoka na kopno. Pomorci, ribari, ronioci i nautičari često su u opasnim situacijama i za njih smo do sada imali samo znanje, dobru volju i nespecijalizirane brodice. Sada će se podignuti kvaliteta skrbi i bit će manje improviziranja. Zadar, Mali Lošinj, Rab, Šibenik, Supetar i Dubrovnik dobit će brodove kojima ćemo spasiti mnogo više života – naglasila je Grba Bujević.

PREOPTEREĆEN SUSTAV

Zadarski župan Božidar Longin podsjetio je da Zadarska županija ima 116 otoka, otočića i hridi, što je više nego što zajedno imaju Italija, Francuska, Španjolska, Engleska i Njemačka.

– Na njima se ljeti stanovništvo poveća i deset puta. Zdravstveni sustav je tada preopterećen – naglasio je župan, dok je zadarski gradonačelnik Branko Dukić kazao da Grad Zadar u svom sastavu ima sedam naseljenih otoka s ukupno 12 naselja, među kojima su neki od Zadra udaljeni tridesetak nautičkih milja.

– Na njima živi stanovništvo većinom starije životne dobi koje, s obzirom na jednu do tri redovne brodske linije izvan ljetne sezone, ovisi o interventnom prijevozu na kopno u slučaju težih oboljenja ili nesreća – istaknuo je Dukić.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovao je i ravnatelj središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

izvor: slobodnadalmacija.hr