Početna Kaštela Lako je Bijaćima kad imaju kuharicu Danicu, ali i malešne i vrijedne...

Lako je Bijaćima kad imaju kuharicu Danicu, ali i malešne i vrijedne ruke svoje djece: srdele ‘na sto načina‘ su bile za prste polizat‘, o Periske izvanredna inspiracija

843
UDIO
Ravnateljica Jadranka Šošić s djecom i svečanom tortom
Duje Klarić/Cropix

Svjetski dan hrane, Dana kruha i zahvalnosti, te projektni dan 5. Srdelijada na temu Periska – zaštićeni endem Jadranskog mora.

Trostruka je to svečanost uspješno održana u Osnovnoj školi Bijaći u Kaštel Novom, a cilj projekta je senzibilizirati djecu na očuvanje podmorja i bogatstva koje se pod morem nalazi.

Poznato je kako periska sve ugroženija u našem akvatoriju i upravo je to bila misao vodilja nastavnicima i ravnateljici škole Bijaći, Jadranki Šošić, pri odabiru teme ovogodišnje Srdelijade.

– S obzirom na ugroženost Periske, odlučili smo ovu godinu posvetiti “Loščuri-Periski“, kako je odavna nazivaju u Kaštelima.

Duje Klarić/Cropix

Svaki kutak naše škole danas je bio u znaku ovog zaštićenog endema, pa su tako učenici svih razreda crtali na temu školjke, učenici svih razrednih odjeljenja imali su priliku pogledati prezentaciju, a u atriju škole, kao i prethodnih godina, postavljen je izložbeni prostor s plodovima zemlje i raznim vrstama kruha i krušnih proizvoda – kazala je ravnateljica Šošić.

Tako su ove godine vrijedne ruke djece, roditelja i učitelja napravile razne vrste kolača, pogača od srdela, riblje paštete, a zanimanje svih nazočnih pobudila je torta, koju je učiteljica Ana Sučić ukrasila periskom od krokanta.

Učenici su tijekom dana od jutra pristizali s raznim jesenskim plodovima i krušnim proizvodima u napunjenim ukrašenim košarama, dok su istovremeno vrijedne ruke školskih djelatnika dostavljale ranije pripremljena slana i slatka jela.

Pažnju uzvanika svakako su privukle i periske u prirodnoj veličini, kao i slike koje su izrađivala djeca, a malena Antea kratko nam je kazala kako je periska lijepa školjka i kako je treba čuvati.

– Moj dida mi uvijek, kad idemo na more, priča o periskama i pokazuje mjesto gdje ih je nekada bilo jako puno, a sada nema niti jedne. Žao mi je što su nestale, a moj dida kaže kako smo sami krivi, jer mi ljudi zagađujemo more – prepričala nam je malena Antea.

Duje Klarić/Cropix

Ravnateljica Jadranka Šošić prisutne je pozdravila prigodnim govorom u kojem je istakla i uputila pohvale svima zaslužnima za uređenje školskih panoa, umjetničke instalacije i prezentacije radova projektnog dana te svima koji su izradom domaćih jela pridonijeli toplom ozračju s ciljem zahvalnosti na plodovima mora i zemlje.