Početna Hrvatska Splitska kardiokirurgija dobila je novi tim koji se kune da neće primati...

Splitska kardiokirurgija dobila je novi tim koji se kune da neće primati mito: Brišemo lošu sliku, pacijenti više neće plaćati operacije!

674
UDIO
Ilustracija

Osramoćeni Zavod u kojem se bez davanja mita nije mogla dogovoriti operacija, sada uz nove snage, ali i nove tehnologije, briše ružnu sliku s KBC-a Split, javlja HTV.

Napokon isti tretman za sve pacijente. Nema više mita i kuverti s eurima na splitskom Zavodu za kardiokirurgiju.

– Pacijenti više nikada neće plaćati za operaciju. Svi pacijenti koji budu referirani za operaciju bit će operirani nakon završene dijagnostičke obrade u roku od 48 sati, kaže za HRT doc.dr.sc. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Docent Mate Petričević uz kolege specijaliste Stjepana Ivankovića i Rajku Gabelicu pojačanje su splitske bolnice. Prije mjesec i pol zagrebačko Rebro mijenjaju za nove izazove.

– Pacijenti će dobiti najmoderniji operacijski zahvat, s kirurzima koji su životno posvećeni pacijentima i struci, poručuje Petričević.

Stjepan Ivanković, subspecijalist kardiokirurgije KBC-a Split, prepoznao je, kaže, entuzijazam ljudi koji su željeli nešto poduzeti za ovaj kraj.

– Treba biti pošten i kazati da svako od nas kardiokirurga vidi prostor za dodatnim napredovanjem, dodaje.

Napredak se već osjeća, 40 posto je više operacija. Nedavna afera, u kojoj je jedan liječnik osumnjičen za primanje mita, zasjenila je sve dobro što se radilo na Zavodu proteklih 15 godina.

– Kardiokirurzi nisu i neće biti teško dostupni. Kardiokirurzi su tu radi pacijenata – kaže Petričević.

– Ponovno su uvedeni službeni sastanci u intenzivnoj njezi, službene vizite, službeni sastanci s drugim stručnim kolegijima. Napravili smo impresivan broj operacija, ugrađuju se nove tehnologije, komentira Matija Milić, subspecijalist kardiokirurgije KBC-a Split.

Novi tim već je uveo i minimalnu invazivnu kardiokirurgiju, i to trenutačno uz najmanje rezove u Hrvatskoj.

Zdenka Sule, medicinska sestra, voditeljica operacijske dvorane Zavoda za kardiokirurgiju kaže – uvođenje novih tehnologija je nešto novo za njih iako su 15 godina u kardiokirurgiji.

– Za mene osobno zaista veliki izazov – kaže.

Ni mali skučeni prostor, koji ovi vrsni stručnjaci dijele, nimalo im ne smeta da za već šest mjeseci najave novi projekt – prvi put ugradit će se umjetno srce u KBC-u Split.