Početna Hrvatska Na Jadranu sutra obilna kiša, ali jaka bura već u nedjelju donosi...

Na Jadranu sutra obilna kiša, ali jaka bura već u nedjelju donosi prolazno razvedravanje

507
UDIO

Niskih oblaka i magle u unutrašnjosti će biti i u petak, koji će na Jadranu još biti razmjerno povoljan, iako uz malo kiše gdjegod u Dalmaciji. Od subote u većini krajeva povremena kiša, na Jadranu lokalno moguće obilnija i praćena grmljavinom – u subotu na sjevernom dijelu, a u nedjelju na srednjem i južnom dijelu, uz često jako jugo. Istodobno će u nedjelju u većini unutrašnjosti zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu i jaka bura, koja će se tijekom ponedjeljka u slabijem obliku proširiti prema jugu i pridonijeti prolaznom razvedravanju.

No, već od većinom hladnijeg utorka ponovno se povećava vjerojatnost oblačnijeg i kišovitijeg vremena.”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, mjestimice i uz maglu. Od sredine dana kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija su u Podunavlju. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 0 do 3 °C, pa pri tlu ponovno uz mogućnost slabog mraza, a najviša oko 9 °C. U središnjoj Hrvatskoj oblačno i tmurno, ponegdje s dugotrajnom maglom i rosuljom. Vjetar uglavnom slab. Ujutro temperatura od 3 do 5 °C, danju do 9 °C.

Obilje oblaka i mjestimične magle bit će i u gorskim predjelima, a popodne djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu sunčanije, uz većinom slab vjetar, prema otvorenom moru ponegdje i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura od 2 °C u unutrašnjosti do 14 °C na otocima. Najviša od 10 do 12 °C u gorju te od 16 do 18 °C na obali. Danju u Dalmaciji ponegdje još toplije, iako će oblaka biti više i mjestimice će pasti malo kiše, uglavnom popodne. Ujutro uz obalu slab do umjeren burin, zatim slab vjetar promjenjiva smjera.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, pa će more biti mirno ili malo valovito. Naoblaka promjenljiva, a ponegdje može pasti i koja kap kiše. U noći na subotu zapuhat će jugo. Najniža temperatura od 10 u zaobalju do 15 °C na otocima, najviša oko 19 °C.”

Za vikend će na kopnu biti pretežno oblačno, u subotu još ponegdje s maglom. Kiša će najprije padati u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju, kada zapuše umjeren sjeveroistočni vjetar, u većini krajeva. U ponedjeljak prestanak kiše i djelomično razvedravanje. I na Jadranu će na početku radnoga tjedna biti sunčanije i uglavnom suho. No za vikend promjenjivo. S umjerenim i jakim jugom stizat će i kišonosni oblaci. Lokalno je moguća obilnija kiša te grmljavina – u subotu na sjevernom Jadranu, a u nedjelju u Dalmaciji. Potkraj vikenda jugo će na sjeveru okretati na buru koja će u ponedjeljak zahvatiti cijelu obalu.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.