Početna Dalmacija Otvoren 11. međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina”

Otvoren 11. međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina”

565
UDIO

Preko 40 izlagača sudjeluje na ovogodišnjem, 11. po redu međunarodnom pčelarskom sajmu “Dalmatina”, kojega je jučer otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Upravo je županija pokrovitelj ovoga sajma, čiji je organizator Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Župan je istaknuo kako će Županija nastaviti podupirati ovakve sajmove, ali i rad pčelara i pčelarskih udruga. 4 dalmatinske županije pokrenule su i postupak kojim je dalmatinski med dobio naconalnu zaštitu, a uskoro se ide i prema Bruxellesu kako bi se dobila zaštita na razini Europske unije. “To je jedna od akcija u kojoj smo mi bili inicijatori, ali su nam se pridružile i ostale dalmatinske županije. Tako je naš med dobio zaštitu izvornosti, a sada će otići u Bruxelles na verifikaciju. To je posebna vrijednost kada je nešto zaštićeno. Drago nam je da su naši medovi postali segment zaštite izvornosti onoga što je uistinu dalmatinsko”, rekao je župan Boban.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać najavio je da će ove godine, četvrtu godinu zaredom biti organiziran školski medni dan. “Svih 35 tisuća hrvatskih prvašića dobit će svoju prvu staklenku nacionalnog meda i slikovnicu edukativnog karaktera, prilagođenu djeci te dobi”, najavio je Barać.

Ovaj sajam kroz radionice i predavanja ima i edukativni karakter. “Pčelarima želimo približiti nove tehnologije u pčelarenju, što je posebno važno s obzirom na situaciju klimatskih promjena koje nas pogađaju posljednjih godina”, rekao je Mirko Ljubičić iz Saveza pčelarskih udruga SDŽ. Njegov kolega iz Saveza Ivan Mravak zahvalio je svima koji su pomogli realizaciju ovoga sajma. “Zahvaljujući našoj žuaniji i Ministarstvu poljoprivrede te gradovima i općinama koje nas prate, uspjeli smo organizirati ovaj događaj. Situacija s koronom je takva, a sve smo uspjeli organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama”, rekao je Mravak.