Početna Hrvatska Kampanja udruge MoST: “Ajmo govorit o zdravlju, mentalnom zdravlju!”

Kampanja udruge MoST: “Ajmo govorit o zdravlju, mentalnom zdravlju!”

345
UDIO

Splitska Udruga MoSt pokrenula je kampanju posvećenu mentalnom zdravlju mladih pod nazivom „Ajmo govorit o zdravlju, mentalnom zdravlju!“ U okviru kampanje pred splitskim Kampusom i Sveučilišnom knjižnicom postavljeno je dvadeset panoa s plakatima na kojima su različite korisne informacije o mentalnom zdravlju, upute kako mentalno zdravlje djece i mladih možemo zaštititi i osnažiti kao i podaci o punktovima u Republici Hrvatskoj na kojima mladi mogu dobiti podršku i pomoć u njihovim formativnim godinama. Na dijelu plakata nalaze se i pojašnjenja kako odrasli, roditelji i nastavnici, lokalna zajednica i država mogu preventivno djelovati, stoga se kampanjom podiže i razina odgovornosti i znanja o mentalnom zdravlju koje je još uvijek, ističe organizator, na žalost, tabu tema.

Ova angažirana i korisna izložba biti će otvorena i dostupna mladima i svim zainteresiranim građanima od 22. do 28. studenog.

Na današnjoj konferenciji za medije, Đordana Barbarić, voditeljica Centra znanja za društveno uključivanje i smanjenje siromaštva, najavivši kampanju kazala je: – Na plakatima se nalazi sve ono o čemu razmišljamo i što nas zaokuplja u ovim vremenima,  kao stručnjake, roditelje, nastavnike, kao pojedince i građane, a to je na koji način možemo biti blizu našim mladima, na koji način im možemo biti podrška, što možemo učiniti da im odrastanje bude jednostavnije, jer vrijeme pandemije u kojemu nam djeca odrastaju je učinilo dodatni teret na živote mladih. Online nastava, izostanak druženja, virtualna komunikacija, sve to utječe na odrastanje i formiranje mladih koji su na velikim životnim prekretnicama, kazala je Barbarić istaknuvši važnost da se o brojnim izazovima za mlade progovori s različitih aspekata.

O nužnosti ozbiljnog pristupa ovoj temi svjedoče zabrinjavajuće i alarmantne brojke. Naime, prema najnovijim istraživanjima gotovo 50 tisuća mladih u svijetu godišnje počini samoubojstvo a situacija nije bolja ni u Republici Hrvatskoj gdje gotovo svaki peti mladi čovjek ima neki od problema mentalnog zdravlja.

Sve to potaknulo je vodstvo i stručnjake MoST-a da u kampanju uključe širok krug stručnjaka i ključnih dionika lokalne zajednice, među kojima i Grad Split. – MoST nas je povezao kako bismo skupa skrenuli pozornost na ovu važnu temu. Važno je da mladi, koji razumiju okolnosti i izazove novog doba, aktivno pomognu da se mehanizmi zdravog odrastanja mladih ugrade u politike Grada. Kroz Strategiju Grada, Program rada Savjeta mladih i druge programe prilika je ne samo da se detektiraju problemi već i ponude rješenja, poručio je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Kažimo kako su u kampanju pored Grada Splita uključeni i Sveučilište u Splitu, Savjetovalište za djecu i mlade pri Službi za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, te udruge koje se bave mentalnim zdravljem mladih, ali i mladima uopće,  splitska udruga Feniks, Info zona/Klub Zona, te udruga Momentum.