Početna Dalmacija Kiša ometa obnovu starog mosta u Trogiru

Kiša ometa obnovu starog mosta u Trogiru

595
UDIO

Mnogo kišnih i vjetrovitih dana posljednjih dana u Dalmaciji poremetilo je i usporilo brojne građevinske radove, pa tako i obnovu staroga mosta u Trogiru. Unatoč vremenskim neprilikama, projekt u koji Hrvatske ceste ulažu 20 milijuna kuna ne bi trebao kasniti. Prometovanje preko staroga mosta ponovno će biti moguće u svibnju.

Središnji, čelični dio mosta otegljen je na sanaciju u brodogradilište Radež na Korčuli i stari trogirski most bit će ponovnno spojen tijekom veljače. Za sada dinamika radova ide prema planu jer je veoma važno da se prometovanje omogući prije početka turističke sezone.

– Vrijeme nas remeti u jednom dijelu izvođenja betonskih radova, ali na to smo prilikom izrade kalkulacija za izgradnju mosta izračunali. Dok trenutno pada kiša, možemo izvoditi radove hidrodemoliranja tako da nam u ovom trenutku kiša smeta nekih 20 posto ukupne realizacije, kaže inženjer gradilišta Ljubo Vukić.

Cjelokupan promet sada je usmjeren na novi čiovski most udaljen oko kilometar i pol od središta Trogira. Stanovnicima čiovskog dijela grada na raspolaganju je besplatan prijevoz brodom između dvije rive. Kapacitet plovila je zadovoljavajući, no posljednjih dana se događalo da nije mogao ploviti zbog plavljenja obale.

– Kao i prijašnjih godina kad se takvi vremenski uvjeti poslože, visoki tlak i jugo – jednostavno rive su niske i dolazi do plavljenja. Sigurno je da je to nešto na čemu ćemo morati raditi u budućnosti, poručuje gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Radovi se obavljaju i u staroj gradskoj loži iz 13. stoljeća smještenoj na središnjem trgu. Trenutačno se rade arheološki iskopi, nakon kojih će se pristupiti i sanaciji krovišta i stupova lože koja je velika kulturno- povijesna vrijednost grada, ali i velika atrakcija za turiste.

izvor: vijesti.hrt.hr