Početna Hrvatska Beroš: Nikad nismo posegnuli za obveznim cijepljenjem, jer to nije dobar alat,...

Beroš: Nikad nismo posegnuli za obveznim cijepljenjem, jer to nije dobar alat, uzrokuje daljnje podjele i otpore

533
UDIO
Snimio Davor Kovačević

ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sjednice Vlade kako se zasad ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja protiv covida-19, ali sve mjere ovise o epidemiološkoj situaciji, a moguć je i peti val pandemije ako se ne postigne dovoljna razina procijepljenosti.

“Od početka naglašavamo da je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi i nikad nismo razmišljali o uvođenju obveznog cijepljenja. No, od početka govorimo i da su sve mjere na stolu, a o epidemiološkom trenutku će ovisiti hoćemo li posegnuti za nekima od njih”, rekao je Beroš novinarima.

Ne mogu reći što će biti za tjedan ili mjesec dana, dodao je upozorivši kako se u Europi već najavljuje da je, ako ne dosegnemo određeni stupanj procijepljenosti, moguć i peti val pandemije tijekom veljače.

“Nitko ne zna što nas čeka, prema tome ja ne mogu s ovog mjesta reći da nikad nećemo razmišljati o uvođenju obveznog cijepljenja. Nikad nismo posegnuli za tim alatom jer on naprosto nije dobar, uzrokuje daljnje podjele, otpore… Zato se cijepimo i spriječimo taj mogući peti val i razvoj novih varijanti”, poručio je.

S obzirom da u Hrvatskoj trenutno pada broj novozaraženih, što je sigurno povezano s povećanim brojem procijepljenih i primjenom covid potvrda, Beroš se nada nešto mirnijem Božiću. Ipak, dodaje, moramo biti oprezni.

Ministar zdravstva kaže kako se osjeća “ekstremno loše” nakon što je njegovo ime uvršteno na web stranicu “Hrvatski izdajice”, gdje se najavljivalo da će “narod suditi” onima koje se tamo nađu na popisu.

“Ekstremno loše se osjećam jer sve radim u kontekstu zaštite zdravlja hrvatskih građana. Svaki naš potez, odluka, minuta, sat i dan našeg djelovanja usmjerena je na očuvanje zdravlja  hrvatskih građana. Sve drugo su loše priče o kojima će suditi povijest”, kazao je.

izvor: HINA