Početna Hrvatska Markotić: “Za Badnjak i na Staru godinu moguća su popuštanja mjera”

Markotić: “Za Badnjak i na Staru godinu moguća su popuštanja mjera”

675
UDIO

Unatoč omikronu zbog kojeg se mnoge europske zemlje zatvaraju, Hrvatska za nadolazeće blagdane ne bi trebala postrožavati mjere. Čak dapače, neke će i popustiti, što potvrđuje Alemka Markotić za RTL,

– Razgovarali smo da bi na Badnjak i na Staru godinu to bila opcija, a za dalje to su mjere koje obično raspravljaju i pregovaraju epidemiolozi.

Ustavni sud je danas rekao da su covid potvrde u skladu s Ustavom, ali da Stožer u budućnosti kada bude donosio nove mjere će ih morati bolje i jasnije obrazložiti.

– Nisam vidjela što je točno napisao Ustavni sud, ali nije nikakav problem da se mjere dodatno bolje pojasne i obrazlože

Što se tiče covid potvrda izjavila je da dok god virus ima prostora replicirati se i dok god bude niska procijepljenost on će imati prostora za stvaranje novih varijanta.

– Na razini Europe je odlučeno da će nakon devet mjeseci od prve doze trajati potvrda, a za sad al se neće ograničavati trajanje nakon booster doze. To je još jedan motiv.

– Novi lijek protiv korone je stigao u Hrvatsku, a nakon što predstojnik Puljiz obavi sastanak s Povjerenstvom ministarstva zdravstva za liječenje covid bolesnik te će uslijediti dodatne instrukcije nakon kojih će započeti distribucija.

Što se tiče učinkovitosti lijeka protiv korone bio je dosta učinkovit na dosadašnje varijante pogotovo na delta soj.

– Nemamo ohrabrujuće rezultate što se tiče omikrona, ali treba dozvoliti da se ipak vidi u većem broju ljudi.

Na pitanje postoji li mogućnost da kada omikron postane dominantan da dođe do novih zatvaranja Markotić je odgovorila kako sve zemlje prate situaciju. neke su zemlje više puta uvodile lockdown, a mi smo bili stava da pravila ponašanja, mjere koje propagiramo dvije godine držati stvari pod kontrolom.

– Omikron se pokazuje kao iznimno brza varijanta. Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona. Vidjet ćemo što će se događati. Osam je slučaja omikrona potvrđenih u Hrvatskoj, a za još je desetak slučajeva u analizi u HZJZ-u i čekaju se informacije od Europskog centra za prevenciju bolesti

Sa stanjem u Klinikama u zadnjih tjedan dana je zadovoljna jer imamu dovoljno mjesta da izdrže do jutra.

– Mi smo Klinika koja je prva bila uključena u hospitalizaciju. Prvi se otvaramo, zadnji se zavaramo tako da dok god druge bolnice imanju pacijente mi smo dupko puni. Jedno malo olakšanje za mene i moje kolege je da zadnjih tjedan dana imamo dovoljno mjesta da izdržimo do jutra i ne moramo zvati kolege iz drugih ustanova da nam preuzimaju pacijente, ohrabrujuće je rekla Markotić.