Početna Dalmacija DOLAZI GODINA BAGERA Splitsko-dalmatinski župan najavio niz projekata

DOLAZI GODINA BAGERA Splitsko-dalmatinski župan najavio niz projekata

402
UDIO

Unatoč teškoj godini borbe s koronavirusom, ali i formiranju Skupštine tek iz posljednjeg pokušaja, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je zadovoljan proteklom godinom.

2021 su okarakterizirale dvije stvari, jedna je pandemija, ugroza čovječanstva.

– Koristim prigodu zahvaliti sugrađanima na povjerenju za radno mjesto župana. U zakonodavnom smislu te riječi trebalo je obaviti niz razgovora i naći se na programskim rješenjima i zato smo Skupštinu oformili iz trećeg pokušaja – kaže.

Stigli su sve, ubacili su, navodi, u maksimalnu brzinu i sve što su planirali su realizirali.

– Zahvaljujem svim vijećnicima, neovisno jesu li pozicija ili oporba, iz rasprava se uvijek mogu naći prijedlozi za iskoristiti – naveo je.

Posebno se zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima i pomoćnom osoblju koji su cijelo vrijeme epidemije na prvoj crti.

– Nadam se da ćemo i mi svi shvatiti da o nama ovisi borba i opterećenost bolničkog sustava – ističe.

Ono za čim žali su redoviti sastanci s gradonačelnicima i načelnicima koji se nisu mogli održavati zbog koronavirusa.

– Nisu to bili kurtoazni sastanci, na njima smo iznjedrili niz aktivnosti i ideje, od vatrogasnih vozila do besplatnih udžbenika – podsjetio je.

Ipak, ova godina, smatra, može se smatrati godinom priprema.

– Sljedeća će biti godina bagera u našoj županiji – najavio je.

Zahvalio se RERA-i na velikim aktivnostima, kako je rekao, u opticaju je 6,3 milijardi kuna za šest aglomeracija. Gradi se Centar izvrsnosti, u bivšoj robnoj kući Varteks u Ulici Ruđera Boškovića bit će ‘start it inkubator’. Izdvojio je još luke u Sućurju, u Kaštel Starom, intenzivirali su se radovi u lukama u Omišu, u Milni, a Brižine je otvorena. Pri kraju su i pripremnih radova strateške ribarske luke u Komiži.

Ponosan je i na projekt vatrogasnog centra Firespill u Vučevici. Obavljene su i sve pripremne radnje za velike infrastrukturne projekte, dobivena je građevinska dozvola za nadvožnjak na Širini, očekuje se početak radova u prvom tromjesečju sljedeće godine kao i na prvoj dionici čvora Vučevica do sjevernog portala tunela Kozjak.

–  Zapadni ulaz u Split se radi, najbolje znamo mi, stručne službe, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara i ja koliko smo puta obijali vrata ministarstva za taj projekt, a sad očekujemo prije roka završetak radova – podvukao je.

Još je jednom naglasio kako su tri stupa na kojima treba stajati županija demografija, suvremene tehnologije i izvrsnost.

Pozvao je da se u demografske poticaje uključe i sve javne ustanove, Hrvatske vode, HEP, Hrvatske šume i svi daju obol akcijskom planu obnove. Širokopojasni internet će pak uskoro pokrivati cijelu županiju.

izvor: dalmatinskiportal.hr