Početna Hrvatska Novosti u školstvu: Elektronski žig na diplomama, od jeseni kreće projekt cjelodnevne...

Novosti u školstvu: Elektronski žig na diplomama, od jeseni kreće projekt cjelodnevne škole

214
UDIO

Bivša ministrica Blaženka Divjak pokrenula je provjeru diploma u obrazovnom sustavu.

– Ravnatelji su dobili naputak da prilikom prvog zapošljavanja provjeravaju diplome. Oko toga smo razmišljali i u zakonima koji slijede. Ići će se s izmjenom same diplome, bit će elektronski žig na kojem će biti sadržani svi podaci o onome tko je diplomirao na način da se jednostavnom aplikacijom poput bar koda može provjeriti, otkrio je.

Projekt cjelodnevne škole

Od jeseni počinje veliki reformski projekt cjelodnevne škole. U pilot projekt bit će uključeno 50 škola.

– O projektu cjelodnevne škole, koja uključuje cjelodnevnu nastavu, se pričalo dugo jer broj sati naše djece proveden u školi je daleko ispod prosjeka EU što se sigurno odražava i na neke rezultate u međunarodnim testovima provjere znanja. Upravo zbog toga se krenulo u projekt, jer je trebalo proširiti i omogućiti prenošenje znanja na jedan lakši način. Cijelo vrijeme netko želi uvesti nove predmete, a u satnici za to nema mjesta. Na ovaj način će se to napraviti na puno lakši i bolji način, pojasnio je Fuchs i dodao:

– Sada objavljujemo poziv za 50-ak škola koje će izvoditi probni oblik cjelodnevne nastave. Mogu se javiti sve škole koje već sada rade u jednoj smjeni i imaju osigurane infrastrukturne kapacitete da bi se takva nastava mogla odvijati. Moraju imati kuhinju.“, rekao je ministar obrazovanja za HRT.