Početna Hrvatska Pavičin: “Predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom i to samotestiranjem...

Pavičin: “Predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom i to samotestiranjem od strane njihovih roditelja”

608
UDIO
Foto: Pixabay / Ilustracija

U više od 250 nastava se održava putem interneta, a iz dana u dan raste broj učenika u samoizolaciji. Ali unatoč epidemiološkoj situaciji, cilj je da što više učenika nastavu prati u učionicama. Božo Pavičin, glavnim savjetnikom ministra znanosti i obrazovanja cijelu situaciju pojasnio je za HRT.

– Prije svega radi vaših gledatelja i šire javnosti bitno je reći da se radi o mjeri ukidanja samoizolacije za učenike. Dakle, to je cilj, to je osnovni problem s kojim se mi susrećemo već duže vrijeme, a pogotovo s pojavom ovog novog soja omikrona, jer je povećani broj djece u samoizolaciji, što ne znači da su oni samo na online nastavi, oni su zatvoreni u kućama i ne mogu se baviti niti slobodnim aktivnostima niti se družiti sa svojim vršnjacima.

Osim što im pati usvajanje znanja putem online nastave, jer ona nikako ne može zamijeniti fizički nastavu u učionici, pati im i njihov, za mentalno zdravlje važan, društveni život.

– Što je pogubno za djecu u toj dobi. Dakle, kao jedan od uvjeta da bi se takva mjera donijela, da bi se samoizolacija za učenike ukinula, od epidemiologa smo dobili uvjet da se ta djeca moraju testirati.

Predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom, i to ne u školi, pojasnio je.

– Predviđeno je samotestiranje od strane njihovih roditelja koji onda u bilježnici djece, kao što je prije bila temperatura, upisuju ako je nalaz negativan, a ako je nalaz testa pozitivan onda javljaju razredniku i liječnicima kako bi išli dalje u proceduru.

Procjenjuju da bi se radilo o nešto manje od tri milijun testova za mjesec dana provođenja ove mjere.

– Testovi bi se distribuirali po školama prema količinama. Za svaku pojedinu školu, ovisno o broju učenika, četiri puta mjesečno, plus još određene količine testova, koji bi ostali u školi ako se pojavi pozitivan učenik u nekom razredu, pa se i taj razred ponovno mora testirati.

Teško im je, kaže, u ovom trenutku procijeniti vrijednost odnosno koliko će stajati testovi.

–  Dakle, ono što će se promijeniti je da će zdrava djeca ići u školu, a bolesna će ostati kući. Sada imate dosta zdrave djece, koja stoje kući, ne idu nigdje. Dakle, to je ono osnovno što će se promijeniti kroz testiranja. Trenutno imamo oko dvanaest tisuća pozitivnih učenika, a procjene su da imamo više od trideset tisuća učenika u samoizolaciji. A nažalost, ne mogu se, ne stignu se svi registrirati službeno u registar samoizolacije, zbog toga što cijeli razredi zbog dva slučaja, ako se pojave u jednom razredu, završe u samoizolaciji, pa se ne stignu evidentirati. To je ono što mi želimo da se ta djeca, koja su sada trenutno u samoizolaciji, a negativna su i zdrava vrate u škole i vrate u svoje društvo, u svoje slobodne aktivnost, kazao je.