Početna Hrvatska Hrvatski znanstvenici otkrili terapiju za srčani udar

Hrvatski znanstvenici otkrili terapiju za srčani udar

341
UDIO
Ilustracija: Shutterstock

AKADEMIK Slobodan Vukičević i suradnici otkrili su novu terapiju za akutni infarkt miokarda i o tome objavili članak u prestižnom časopisu Nature Communications, priopćeno je u ponedjeljak iz HAZU-a.

Istraživanje o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda provedeno je u Laboratoriju za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te International Center for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) u Trstu.

Rezultati su pokazali terapeutski učinak tzv. BMP1.3 antitijela koji se sastoji od prevencije apoptoze kardiomiocita, smanjenog nakupljanja ožiljkastog tkiva te očuvane srčane funkcije nakon infarkta miokarda u glodavaca.

Česta bolest

Akutni infarkt miokarda jedna je od najčešćih bolesti današnjice, a zasad nije ponuđena niti jedna terapijska opcija temeljena na upotrebi antitijela.

Polazna točka za istraživanje bilo je otkriće povišene razine BMP1.3 antitijela u krvi pacijenata nakon infarkta miokarda, kaže se u priopćenju.

Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića te je zajednički provedeno između LMT i ICGEB, koji je centar izvrsnosti za molekularnu kardiologiju, gdje je glavni istraživač Serena Zacchigna, voditeljica Laboratorija za kardiovaskularnu biologiju.

Časopis Nature Communications, čiji je faktor utjecaja 14.919, godišnje zaprimi 50 tisuća radova, a objavi samo 7.7 njih. Navedeni rad odabrali su kao jedan od 50 najboljih tiskanih u protekla 24 mjeseca u području kliničkih istraživanja, priopćio je HAZU.

izvor: index.hr