Početna Hrvatska Evo barem jedne dobre vijesti u moru loših: plin u bocama neće...

Evo barem jedne dobre vijesti u moru loših: plin u bocama neće poskupjeti, ne radi se o istom gorivu

295
UDIO
Foto: Nikola Vilić/Cropix

Ako ste mislili da ćete od 1. travnja morati drastično promijeniti svoj način života i pripremu hrane zbog toga što će plin poskupjeti za 80 posto, nemojte više brinuti.

Plin u boci koji koriste brojna kućanstva u Dalmaciji radi kuhanja ili možda grijanja, neće poskupjeti za 80 posto, jer nije riječ o istom gorivu. Ovaj koji drastično poskupljuje jest zemni, stiže iz Rusije kilometarskim plinovodima, a njegovo poskupljenje vezano je za političke odnose između Rusije i europskih zemalja.

Tu nedoumicu oko cijele uzbune na europskoj razini, razjasnio nam je Ivan Brešković, vlasnik tvrtke “Brešković Gas” iz Kaštela:

– To nije isti plin. Ovaj plin u bocama koje građani koriste u svojim kućama za kuhanje jest tekući naftni plin koji kod nas prerađuju u rafinerijama u Rijeci i Sisku. Njegove su cijene vezane za cijenu nafte i svakog utorka nama Ina šalje cjenik, kaže Brešković te podsjeća da je zadnjih mjeseci boca poskupjela za tridesetak kuna. Još lani u ovo doba je koštala 110 kuna.

Dodaje još i to da je cijena ovog ‘naftnog’ plina u Italiji 20 eura za bocu. Isto tako je i kod nas, a Brešković napominje kako je to objektivna i maksimalna cijena. Iznad toga, iznad 20 eura cijena plinske boce ne bi smjela ići, a kad u Hrvatskoj dobijemo euro kao službenu valutu, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.

Trenutno boca plina kod Ine košta 150 kuna, a kod dostavljača, barem kad je Split u pitanju, još uvijek joj je cijena 140 kuna. No, to neće potrajati, jer kako nam kaže jedan od distributera za tjedan ili dva, morat će i oni povisiti cijenu boce na 150 kuna.

Dakle, na znanje domaćicama i onima koji za kuhanje koriste plin u boci, neće trebati mijenjati štednjak. Još uvijek će biti koristan plinski. Valjda na duže vrijeme.

izvor: slobodnadalmacija.hr