Početna Hrvatska Jesu li nam maske oslabile imunitet? Virologinja: Da, ali to neće dugo...

Jesu li nam maske oslabile imunitet? Virologinja: Da, ali to neće dugo trajati

501
UDIO

VIROLOZI HZJZ-a slažu se da je nošenje maski moglo ostaviti traga na naš imunitet jer se on jednostavno nije imao prilike “boostati” u kontaktu s drugim virusima. Tako bi nam i prehlade ubuduće mogle teže padati.

O tome je u razgovoru za Novi list govorila Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Tabain: Gripa još uvijek ima priliku pokazati svoje lice

“Već se pojavio covid-19, a mi smo još uvijek bili u sezoni gripe koja kod nas kreće obično sredinom prosinca, a onda eskalira oko Božića i Nove godine. U vrijeme kad se pojavio koronavirus, mi smo još uvijek intenzivno testirali virus gripe”, rekla je Tabain.

Tada je nastupilo potpuno zatišje, da bi se gripa opet pojavila 17. kolovoza, kad su detektirani prvi slučajevi gripe kod osoba koje su boravile na Jadranu. Uslijedilo je manje bolničkih infekcija tijekom kolovoza i rujna, a onda se situacija smirila.

“U toj međusezoni imali smo redovito, svaki tjedan, po nekoliko slučajeva gripe, što nije uobičajeno. Bilo ih je 200-tinjak do listopada, kad se situacija primirila. Ali od prosinca svaki tjedan detektiramo oko 40 slučajeva gripe tjedno. Uglavnom su to AH3 podtip, i pojedinačni slučajevi H1N1 pandemijskog soja gripe, ali on se javi doista sporadično, jedan do dva slučaja u 14 dana. No gripa još uvijek ima priliku pokazati svoje lice”, dodala je Tabain.

“U pravilu se s virusima sretnemo u djetinjstvu”

Iako je smrtnost od gripe niska, kreće se oko 0.1 posto, cjepivo protiv gripe svake se godine usklađuje s pretežnim sojevima za koje se procjenjuje da će biti dominantni u nadolazećoj sezoni, a cijepe se sve rizične skupine građana, stariji od 65 godina i osobe slabijeg imuniteta kako bi se izbjegli smrtni slučajevi i teža oboljenja kao posljedica gripe.

“U pravilu se s virusima sretnemo u djetinjstvu i razvijemo neki bazični imunitet, ali budući da su ti virusi stalno prisutni, onda svoj imunitet obnavljamo ili održavamo aktivnim tako kad dođemo u kontakt s virusom, da se sve stanice koje to pamte malo aktiviraju, obnove i u pravilu nas štite od pojave bolesti”, kazala je Tabain.

“Takvo stanje ne bi trebalo dugo potrajati”

“Kako nosimo maske, ne podražujemo taj naš imunološki sustav i ne podsjećamo da bi se trebao aktivirati i održavati svojevrsni imunološki fitness.

Tako se već pokazalo da i infekcije virusima koji u pravilu izazivaju vrlo blage infekcije, zbog kojih tek malo šmrcamo ili imamo neku tek blago povišenu temperaturu pa ih najčešće prehodamo, kod odraslih osoba sada mogu izazvati i teže kliničke slike. Ali takvo stanje ne bi trebalo dugo potrajati jer ćemo prestankom nošenja maski opet biti u kontaktu sa svim mikroorganizmima i funkcionirati kao i ranije”, zaključila je Tabain.