Početna Kaštela PROJEKT “PEPSEA”: Predstavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora

PROJEKT “PEPSEA”: Predstavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora

671
UDIO

U krugu Vatrogasnog centra Sveti Florijan u Kaštel Gomilici predstavljena je nabavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora u sklopu projekta „PEPSEA“. Radi se o EU projektu na kojemu je partner Splitsko-dalmatinska županija, uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Jadranski edukativno-istraživačkog centar za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Šibensko-kninsku županiju te partnere iz Italije – Consorzio Futuro in Ricerca, Agenzia regionale per la Protezione dell’Ambiente del Friulli Venezia GIulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari.

„Vrijednost projekta je u osvješćivanju o onečišćenju mora. Bitno je vrlo brzo detektirati onečišćenje, a upravo ovaj projekt to osigurava. Dron, kamere i centar koji će skupljati informacije najbitniji su segmenti projekta. Brza detekcija je onečišćenja uistinu je više od tri četvrtine posla“, izjavio je župan Blaženko Boban.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, ujedno i voditeljica projekta Matea Dorčić, naglasila je kako su osnovni ciljevi projekta postignuti. „Oprema je nabavljena i projekt se bliži kraju. Kada smo pisali projekt razmišljali smo o tome koje je najugroženije područje i gdje treba biti raspoređena ova oprema. Svi uključeni u projekt odmah smo rekli da to treba biti istočni dio Kaštelanskoga zaljeva“, rekla je Dorčić.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata u kojemu nas prati Županija. Mogu samo reći da razumijevanjem i odgovornim ponašanjem Splitsko-dalmatinske županije možemo puno mirnije spavati“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević i dodao da je vatrogastvo posao u kojemu se najčešće saniraju posljedice. „S ovom opremom možemo puno napredovati u smjeru sprječavanja veće katastrofe“, zaključio je.

Martina Vukašina iz Agencije Zadra NOVA izrazila je zadovoljstvo što se projekt bliži svom kraju. „Izuzetno sam sretna što smo danas ovdje jer vidimo koliko suradnja čini dobrih stvari. Sretni smo što ćemo vidjeti nabavljenu opremu“, rekla je Vukašina.

Tvrtka Luveti isporučila je ukupno 1500 metara brana. „To su plutajuće napuhavajuće, plutajuće krute i upijajuće. Uz te brane su isporučeni različiti tipovi skimera te spremnici koji mogu plutati na vodi i spremnici koji se stavljaju na kopno pa se tako osigurava sve onečišćenje koje će eventualno doći“, rekao je Zoran Delaš iz tvrtke Luveti d.o.o.

Tvrtka Smart navigation system d.o.o. isporučila je beskontaktni senzor za ispitivanje kvalitete mora. „On je instaliran iznad površine i u realnom vremenu ispituje kvalitetu te dojavljuje eventualno onečišćenje“, rekao je Vinko Darlić.

Oprema za ranu detekciju onečišćenja je senzor od nehrđajućeg čelika koji je instaliran na površini mora i to na plutaču „Pličina-Purič“ koja se nalazi na pilot lokaciji, a u vlasništvu je tvrtke Plovput d.d. Senzor je povezan u GIS sustav koji je bez naknade dan na korištenje Županijskom vatrogasnom operativnom centru, koji već ima 24 satno dežurstvo

Dron je isporučila tvrtka Securitas d.o.o. „Ovaj dron može biti od nemjerljiva značaja prilikom potreba nadzora čistoće mora, ali i prilikom ostalih potreba vatrogasaca poput detekcija požara, potraga i spašavanja“, rekao je Neven Pijanović iz Securitasa. Osim toga, ova tvrtka isporučila je još dvije fiksne kamere za nadzor onečišćenja mora, koje su smještene na visini od 30 metara.

„Splitsko-dalmatinska županija je vrlo pametno odabrala ovu lokaciju. Jadranom se prebacuje preko 75 milijuna tona opasnog i štetnog tereta, a preko 50 milijuna se odnosi na sirovu naftu i prerađevine. Rizik je, dakle, ogroman“, zaključio je Vedran Martinić, ravnatelj ATRAC-a.