Početna Hrvatska Svi znaju, nitko ne reagira! Poruka za onkološke bolesnike mogla bi glasiti...

Svi znaju, nitko ne reagira! Poruka za onkološke bolesnike mogla bi glasiti ovako: Dođite za 45 dana ili ‘iskeširajte‘ 8 tisuća kuna. Nije samo u Splitu dramatično…

565
UDIO
Foto: Shutterstock

Svima u Hrvatskoj su “puna usta” brige za onkološke bolesnike, za koje kažu, kako “odmah i sad” mogu dobiti sve potrebne preglede i pretrage. No, to su samo “puna usta”, a realnost je često sasvim drugačija.

“Molimo vas nemojte umrijeti još 45 dana, pa ćemo vam onda moći napraviti PET CT pregled.”

Tako bi moglo pisati na ulazu u Polikliniku “Medikol” u Splitu, u kojoj najteži pacijenti, oni koji boluju od malignog oboljenja, moraju čekati oko 45 dana za PET CT pregled preko “crvene” uputnice (pregled plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje – HZZO).

– Nekada smo sve pacijente s malignim oboljenjem “rješavali” unutar dva, najviše tri tjedna. HZZO nam nije povisio kvotu za PET CT već najmanje pet godina.

Naša mjesečna kvota snimanja PET CT- om, koju plaća HZZO je 145 termina. Dakle, oni koji imaju sreću da upadnu u tih 145 termina mogu obaviti pretragu “besplatno” – kaže nam dr. Dario Radović, šef splitskog “Medikola”. Oni koji ne mogu čekati, a imaju novaca, za pretragu će izdvojiti osam tisuća kuna.

– PET CT je vrlo važna pretraga koja služi za utvrđivanje proširenosti maligne bolesti, kako bi se znalo mora li “snimana” osoba ići na operativni zahvat, na medikamentoznu terapiju ili terapiju zračenja. Isto tako, pretraga služi i za utvrđivanje stanja pacijenta nakon operativnog zahvata ili nakon terapije, bila ona medikamentozna ili terapija zračenja – ističe dr. Radović.

SVI ZNAJU, NITKO NE REAGIRA

Tijekom COVID-19 pandemije nerijetko smo mogli čuti “jadikovanje” hrvatskih onkologa kako će se zbog pandemije COVID-a znatno povećati broj onkoloških oboljenja, odnosno pogoršati stanje onih koji već boluju, a sve zbog činjenice da ljudi u pandemiji i nisu baš obilazili liječnike.

– Znači li to da ćemo sada, nakon pandemije COVID-a imati epidemiju ili pandemiju onkoloških oboljenja. Ako će to biti tako, a i sami onkolozi kažu da zamjećuju povećanje broja oboljelih, zamislite koliko će se povećati lista čekanja za PET CT – pita se dr. Radović.

O čitavoj situaciji s PET CT-om, koja nije samo u Splitu dramatična, već i Zagrebu, gdje je, po riječima dr. Radovića, situacija još i gora, upoznati su svi “bitni” u RH.

– S ovim problemom, prema informacijama koje imam iz Zagreba, upoznati su i premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Beroš i HZZO. Višekratno su obaviješteni o stanju, međutim, mi do sada nismo dobili nikakav odgovor – pojašnjava dr. Radović.

Iako je cijena PET CT-a osam tisuća kuna, kada je pacijent sam plaća, važno je istaknuti da je ta radiološka pretraga ustvari jeftinija od MSCT-a ili MR-a.

– Naime PET CT je jedina pretraga koja snima cijelo tijelo, dok MSCT ili MR snima po segmentima. I kada bi te segmente snimanja zbrajali, odnosno zbrajali njihovu cijenu, ona bi bila kud i kamo veća od cijene PET CT-a, koju bi plaćao bilo sam pacijent, bilo HZZO – zaključuje dr. Dario Radović.

 

 


Odgovor HZZO-a: U Zagrebu se čeka i do 80 dana

 

Pitali smo HZZO kada bi mogao povećati kvote za PET CT dijagnostiku, i hoće li to uraditi.

– PET CT je specifična dijagnostika, specijalist nuklearne medicine i radiologije utvrđuje protokol snimanja s obzirom na kliničku indikaciju i prema mišljenju specijalista koji pacijenta upućuje na pretragu, te svi sukladno tome dobiju termin indicirane dijagnostike u medicinski prihvatljivim rokovima.

Prema podacima koje zdravstvene ustanove dostavljaju HZZO-u, u KBC-u Zagreb na spomenutu pretragu čeka se 54 dana, u “Medikolu” u Zagrebu 80 dana, a Medikolu u Splitu 30 dana. Napominjemo da sve žurne medicinski indicirane postupke KBC Zagreb rješava promptno.

HZZO ugovara točno određeni broj postupaka PET CT s Poliklinikom Medikol na temelju naputka Ministarstva zdravstva, a u cilju osiguranja dostupnosti potrebnih zdravstvenih usluga, kao i kontinuiteta u korištenju zdravstvene zaštite osiguranih osoba” – navode u HZZO-u.

izvor: slobodnadalmacija.hr