Početna Hrvatska Fascinantan arheološki lokalitet u Kaštelima

Fascinantan arheološki lokalitet u Kaštelima

529
UDIO

U Muzeju grada Kaštela u kaštelu Vitturi u srijedu 27. travnja 2022. godine u 19.00 sati održati će se otvorenje izložbe  „Potopljeni Sikuli“ i izložbe fotografija „Underwater Man-Made Landscapes“ u organizaciji Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije.

Izložbom „Potopljeni Sikuli“ Muzej grada Kaštela javnosti će  prezentirati rezultate aktivnosti u okviru EU projekta UnderwaterMuse u kojem Grad Kaštela sudjeluje kao partner.

Naglasak izložbe je na rezultatima novih podvodnih arheoloških istraživanja koja su u okviru projekta obavljena 2020. godine u suradnji s Odsjekom za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Tada su obavljena istraživanja na tri lokacije u podmorju, odnosno u arealu neolitičkog naselja, potopljenom dijelu naselja iz 2. i 1. st. prije Krista i rimskodobnom pristaništu. Podaci dobiveni istraživanjima znatno su doprinijeli kvaliteti virtualnih rekonstrukcija lokaliteta koje je izradila firma Novena d. o. o. iz Zagreba. Na izložbi će biti prezentirane 3 virtualne rekonstrukcije, koje će posjetitelji moći vidjeti preko VR naočala Oculus 2. Uz nalaze iz istraživanja 2020. godine, na izložbi će se prezentirati i materijal pronađen pri ranijim istraživanjima i arheološki nalazi iz privatnih zbirki  Nevena Lete i Ivice Svilana.

U okviru programa aktivnosti projekta održan je natječaj na temu fotografija podvodnih krajolika, a na izložbi  biti će prikazana selekcija najboljih radova.