Početna Hrvatska Uz Dan planeta Zemlje

Uz Dan planeta Zemlje

9235
UDIO

Svake godine 22. travnja obilježava se kao Dan planeta Zemlje. Ideju je prvi 1969. godine predstavio John McConnell, no službeno se počeo obilježavati tek 1992. godine kada je na konferenciji UN-a usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je 22. travanj proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Ove godine Dan planeta Zemlje sa sloganom “Invest In Our Planet“, odnosno “Uloži u naš planet” usredotočen je na ubrzavanje rješenja za borbu protiv naše najveće prijetnje, klimatskih promjena, i na aktiviranje svih – vlada, građana i poduzeća – da odrade svoj dio posla. Cilj je preusmjeriti pozornost na stvaranje ekonomije 21. stoljeća koja vraća zdravlje našeg planeta, štiti našu vrstu i pruža mogućnosti svima.

EARTHDAY.ORG, globalni organizator Dana planete Zemlje poziva: „Sada svi ZAJEDNO! Ovo je trenutak da promijenimo sve – poslovnu klimu, političku klimu i način na koji djelujemo. Sada je vrijeme za nezaustavljivu hrabrost da sačuvamo i zaštitimo svoje zdravlje, naše obitelji, sredstva za život… zajedno, moramo ulagati u naš planet. Jer zelena budućnost je prosperitetna budućnost. Moramo djelovati (hrabro), inovirati (široko) i provoditi (pravično). Trebat će nas sve… Poduzeća, vlade i građani – na sve se računa, svi su odgovorni. Partnerstvo za planet…  Za nas, svaki dan je Dan planeta Zemlje. Ako i vi osjećate isto, evo 52 akcije i savjeta za promjenu, svaki dan u godini: https://www.earthday.org/earth-day-tips/.

Tema klimatskih promjena prepoznata je u Svijetu kao jedno od gorućih pitanja kojem je potrebno posvetiti posebnu pažnju što prije. Županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije, upravo je iz tog razloga, a povodom Dana Planeta Zemlje, prošli tjedan donio Odluku o sufinanciranju nevladinih udruga koje će vršiti edukaciju tokom godine i izraditi informativno – edukativne materijale na temu prilagodbe klimatskim promjenama.

Pozivamo vas da zajedno s nama, za sve nas danas i za našu budućnost, sudjelujete u edukacijama i radionicama i na taj način „Uložite u naš planet“.