Početna Hrvatska Prognoza za ljeto 2022 – Mediteran čeka pakao

Prognoza za ljeto 2022 – Mediteran čeka pakao

1171
UDIO

 

Prema sezonskoj prognozi koju je danas objavio Accuweather, Europu očekuje pakleno vruće ljeto, a odstupanja će najizraženija biti na Balkanu gdje će se maksimalne vrijednosti kretati oko rekordnih. Broj dana s temperaturama višim od 32 °C bit će značajno veći u odnosu na prosjek.

Još jedno rekordno vruće ljeto

Kako navode, ljeto se brzo bliži i mnogi ljudi diljem Europe mogli bi se suočiti s još jednim ljetom koje bi moglo parirati rekordnoj vrućini 2021. godine, ali vrućine su samo dio priče o vremenskim prilikama diljem kontinenta u nadolazećim mjesecima. AccuWeatherov tim dugoročnih prognostičara analizirao je vremenske obrasce diljem svijeta kako bi složio što će se dogoditi diljem Europe u tjednima i mjesecima koji su pred nama. Meteorolozi Tyler Roys i Alan Reppert vjeruju da bi ovo ljeto moglo biti toplije od uobičajenog za veći dio kontinenta.

Vrućina bi ovog ljeta mogla imati izravan utjecaj na milijune Europljana u obliku većih troškova hlađenja. “Energija, općenito, može biti problem ovog ljeta”, rekao je Roys, “posebno na Balkanu do Francuske i Njemačke.”

Valove vrućine razbijat će oluje

Ljeto u cjelini od Portugala do Italije postaje toplije nego inače, ali Roys je rekao da će tijekom sezone još uvijek biti “puno uspona i padova”. Svaki val iznadprosječnih temperatura vjerojatno će trajati tjedan ili dva i karakterizirat će ga rekordna toplina, ali vrućine će prekinuti spori olujni sustavi koji će sniziti temperature i donijeti oborine. Reppert je dodao da čak i tijekom ovih pauza u vrućim razdobljima kada su temperature tijekom dana oko normalne, najniže temperature tijekom noći mogle bi ostati blage.

Rekordno izazovna vrućina bit će jedan od najvećih vremenskih čimbenika ljeta u južnoj Europi, no druga polovica sezone mogla bi se oblikovati malo drugačije na Balkanskom poluotoku u odnosu na Pirinejski poluotok. “Bit će razdoblja u kojima će biti takvih vrućina koja će ponekad biti intenzivne”, rekao je Roys. “A onda kada se to ne dogodi, bit će oluja”.

Sve više dana iznad 32 stupnja

Slično prošlom ljetu, gradovi diljem Balkana ove godine mogu očekivati ​​više dana na ili iznad 32 stupnja Celzija u usporedbi s dugoročnim prosjekom. U 2021. godini Bukurešt je imao 35 dana u kojima je temperatura bila na ili iznad 32 stupnja, dok je Atena imala 67 takvih dana. Ove godine meteorolozi AccuWeathera predviđaju da će temperatura dostići 32 stupnja između 31 i 38 puta u Bukureštu te između 55 i 63 puta u Ateni.

Kao što smo naveli, periode vrućeg vremena povremeno će prekidati jake fronte koje mogu donijeti opasne vremenske prilike uz grmljavinske pljuskove i oluje koje bi mogle vrlo nepovoljno utjecati na poljoprivredu, naročito na žitarice, kukuruz, ali i neke povrtne kulture. Ipak, kiša će biti dobrodošla, a signal za sušu nešto je manji u odnosu na prošlu godinu.

IZVOR: net.hr