Početna Kaštela Blagoslovljena bista don Filipa Lukasa u Kaštel Starom

Blagoslovljena bista don Filipa Lukasa u Kaštel Starom

859
UDIO

Splitsko – makarska nadbiskupija i Grad Kaštela danas su organizirali blagoslov biste don Filipa Lukasa. Njegova bista postavljena je ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom na rivi, a sam program  počeo je  svetom misom koju je predvodio mons.dr.sc. Marin Barišić, nadbiskup u miru.

  • Danas je jedan lijep dan, ne samo za Kaštelane nego i za našu domovinu. Postavili smo bistu don Filipu Lukasu, velikom intelektualcu koji je u svoje vrijeme, doista, ostavio dubok trag, koji i mi danas osjetimo. Ovo je jedan način kojim mu se zahvaljujemo. On je izrazio želju da njegovo tijelo počiva u domovini, a mi smo tu želju ispunili. Nama su jako važna njegova razmišljanja i znanstveni radovi, istraživao je kakav je naš mali čovjek i došao do zaključka kako je taj čovjek etičan , duhovan, pravedan, solidaran i osjetljiv na potrebe drugih. Mislim kako je on identitet hrvatskog čovjeka jako dobro oslikao, volio je svoj narod. Vrijeme je najbolje povjerenstvo jer vrednuje ljude koje smo izgubili i njihova djela, danas im podižemo spomenike i vidimo koliko su zadužili ne samo lokalnu zajednicu nego i Hrvatsku. Ja sam ponosan na naša Kaštela koja imaju po jednog duhovnog ili kulturnog djelatnika,  kojima se podižu spomenici – zaključio je Bozanić.

Na misi i blagoslovu biste sudjelovao je i župan Blaženko Boban te se kratko obratio medijima.

  • Današnji dan nama jako puno znači. Don Filip Lukas je jedna posebna osoba u hrvatskom narodu. Bio je svećenik, vodio je Maticu hrvatske, pred smrt je bio proganjan a pomoć  i zaštitu  pružio mu je  Papinski zavod svetog Jeronima u Rimu. Kaštelani  cijene svoje ljude povijesnog značaja, što je jako lijepo i što jako znači mlađim generacijama. Hvala od srca don Filipu Lukasu za sve ono šta je napravio kao svećenik i za Maticu i za hrvatski narod – kazao je Boban.

U ime Grada Kaštela obratio se i gradonačelnik Denis Ivanović

-Prema želji don Lukasa njegovi posmrtni ostaci su prevezeni u Kaštela. Mogu reći kako su Kaštela dala mnogo svećenika i redovnika te se Kaštela mogu podičiti njihovim radom i djelima koja su ostavili iza sebe – poručio je.

U rujnu 2021 godine  posmrtni ostaci don Filipa Lukasa prevezeni su iz Rima u Kaštel Stari a njegovu bistu izradila je akademska kiparica Ljubica Dragojević Buble. Nakon mise na groblju u Kaštel Starom  vijence na njegov grob položile su sve one ustanove sa kojima je don Filip Lukas surađivao, njegova rodbina, MO Kaštela, Župa sv. Ivana Krstitelja, Župa Kraljice mučenika, OŠ Filip Lukas, Županija Splitsko- dalmatinska, Matica hrvatska, Grad Kaštela, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu te Splitsko- makarska nadbiskupija.

Đ.H.Č.