Početna Dalmacija Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno 3064 raseljene osobe iz Ukrajine

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno 3064 raseljene osobe iz Ukrajine

374
UDIO

Trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji borave 3064 raseljene osobe iz Ukrajine, naveo je župan Blaženko Boban prilikom obilaska hotela Zagreb u kojemu su smještena djeca iz Ukrajine. Župan je ovaj smještaj obišao u društvu ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića. „Mi smo jako puno aktivnosti poduzeli kako bi se oni što ugodnije osjećali i kako bi osjetili toplinu dalmatinske duše i dalmatinskoga srca. U suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite odradili smo i brojne aktivnosti koje su izvan naših obveza“, izjavio je Boban.

Ministar Piletić posebno je naglasio važnost integriranja te djece u društvo. „Prema informacijama MUP-a više od 6800 djece je u Hrvatskoj i želimo ih integrirati u naš obrazovni sustav. Želimo im pružiti svu moguću podršku kroz sustav socijalne skrbi. Želim reći jedno veliko hvala Županiji, Pleteru, centrima za socijalnu skrb i Ravnateljstvu civilne zaštite“, izjavio je Piletić.

Pravobraniteljica za djecu Helence Pirnat Dragičević podsjetila je na obveze prema Konvenciji o pravima djeteta. „Ova konvencija obvezuje sve države na zaštitu prava djece, posebice ranjivih skupina, a to su svakako djeca koja su istrgnuta iz sredina u kojima su živjela zbog rata i ratnih razaranja“, izjavila je Pirnat Dragičević.

Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich ističe kako iz Ukrajine većinom dolaze žene i djeca. „Pozivamo na oprez zbog rizika od rodnog i drugog nasilja, kao i trgovine ljudima. UNHCR podržava napore hrvatskih vlasti u tom pogledu povećavajući mjere prevencije i zaštite od iskorištavanja i zlostavljanja“, navela je Rich.

U Republiku Hrvatsku je ušlo 18.899 raseljenih osoba iz Ukrajine i svima je osiguran smještaj. „Svi su dobili sve ono što im pripada kao privremena zaštita u Republici Hrvatskoj. Ovdje u objektu hotela Zagreb u Splitu imamo najveću skupinu djece“, izjavio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.