Početna Kaštela Đogaš: “Kompostanu trebamo graditi u Kaštelima u suradnji sa susjednim gradovima i...

Đogaš: “Kompostanu trebamo graditi u Kaštelima u suradnji sa susjednim gradovima i općinama, a ne na Karepovcu“

748
UDIO
Foto: DN

Zoran Đogaš, kandidat za gradonačelnika Splita, održao je danas ispred ulaza na odlagalište Karepovac konferenciju za medije zajedno s gradonačelnikom Kaštela Denisom Ivanovićem. Glavna tema konferencije za medije bila je izgradnja buduće kompostane. Za razliku od protukandidata koji se zalažu za kompostanu u sklopu Karepovca, Đogaš smatra da se ona mora premjestiti van Splita, na lokaciju u Kaštel Štafiliću, i to u suradnji sa susjednim gradovima.

Komentirajući projekt kompostane, Đogaš je naglasio kako bi ona značajno smanjila pritisak na Karepovac jer do 40 posto mješovitog otpada se može odvojiti u biootpad te kasnije, u kompostani, pretvoriti u koristan proizvod, poput humusa.

– Ekonomičnije je i pametnije graditi kompostanu u suradnji s okolnim gradovima i općinama, nego je gurati na Karepovac. Lokacija u Kaštel Štafiliću je idealna jer ima dovoljno praznog prostora za izgradnju kompostane dostatnih kapaciteta. Stavljanjem u funkciju kompostane te intenzivnijim odvajanjem biootpada, značajno ćemo smanjiti količinu otpada u Splitu – rekao je Đogaš.

Đogaš i Ivanović su se dotaknuli i drugih infrastrukturnih tema, prvenstveno željeznice do Zračne luke. Željeznica do Resnika postaje nužnost jer postojeća infrastruktura teško može pratiti tendenciju rasta broja putnika u zračnoj i trajektnoj luci. Naime, u „normalnim“ godinama splitska zračna luka prebacuje 3,5 milijuna, a trajektna 5,7 milijuna putnika.

– Trajektna i zračna luka su splitske turističke žile kucavice. Njihovo spajanje željeznicom je veliki strateški projekt za Split jer bi se tako prometno rasteretilo i ulaz naš grad, ali i Solin. Jedino u suradnji s okolnim gradovima, županijom i državom možemo realizirati ovaj projekt – rekao je Đogaš te dodao da će se financirati EU sredstvima kao i gradnja novih pruga u drugim dijelovima Hrvatske.

Za kraj je istaknuo kako će imati redovitu koordinaciju sa svim gradovima i općinama iz okolice Splita jer su brojni problemi zajednički pa se, samim time, mogu i riješiti samo zajedničkim dijalogom i suradnjom.

izvor: dalmacijanews.hr