Početna Dalmacija Radovi na solinskoj Širini još nisu krenuli zbog – arheologije!

Radovi na solinskoj Širini još nisu krenuli zbog – arheologije!

629
UDIO
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews
Unaprijed su se ispričavali na gužvama, obećavali benefite za stanovništvo po završetku radova, a građevinski strojevi na Širini u posao na tom solinskom potezu nisu ni krenuli zbog – arheologije. Jako velike dnevne migracije trebale su se riješiti nadvožnjakom koji bi se spajao na brzu cestu prema Trogiru, ali novim je arheološkim otkrićima sve prolongirano. Kud baš ti Rimljani sada.
Jedno od tri prometno najopterećenija raskrižja u Hrvatskoj, a preko kojeg iz smjera Kaštela prema Splitu i obrnuto dnevno prođe preko 46 tisuća vozila, čeka bolje i manje povijesno zanimljive dane.
– Do sada izvršenim arheološkim istraživanjima utvrđen je značajan dodatni opseg arheoloških istražnih radova koje je sukladno uvjetima konzervatora potrebno provesti. Nažalost, potencijalna nalazišta pokrivaju gotovo čitav zahvat nadvožnjaka. Navedeno će iziskivati dodatno vrijeme i znatna financijska sredstva kako bi se moglo izvršiti. Hrvatske ceste navedene radove posebno će ugovoriti, a s obzirom da se radi o tehnički zahtjevnim istraživanjima isto će zasigurno imati utjecaj na konačan rok dovršetka projekta – kažu iz Hrvatskih cesta.
Jednostavno kazano, za te arheološke će radove trebati dodatno ugovoriti posao sukladno uvjetima konzervatora što znači još tjedne čekanje – od roka za predaju ponuda, žalbenih dana, a onda i drugih zakonskih potreba.
Prije nekoliko je dana objavljena nabava za tu izvedbu dodatnih istraživanja.
Dodatno se cijela priča komplicira jer je za izvođača radova vrijednih 137,7 milijuna kuna odabrana “DIV Grupa” koja grca u problemima.
– Zasada ne možemo sa sigurnošću kazati da li će biti problema sa daljnjom realizacijom projekta radi situacije sa kojom se suočio Izvođač. Sredstva za projekt su osigurana te ćemo u okviru međusobnih ugovornih odnosa učiniti sve da projekt ne bude doveden u pitanje i da se Izvođaču ne pogoršava situacija u kojoj se našao – rekli su nam iz Hrvatskih cesta.
izvor: dalmacijanews.hr