Početna Hrvatska Davor Štern: “Kod nas gorivo poskupljuje bez razloga, krajnje je vrijeme da...

Davor Štern: “Kod nas gorivo poskupljuje bez razloga, krajnje je vrijeme da se razmisli o stavljanju Rafinerije Rijeka u puni pogon”

499
UDIO

Litra eurosupera mogla bi biti skuplja za 71 lipu te bi stajala 14 kuna i 20 lipa, dok bi eurodizel trebao biti gotovo 15 kuna. Bit će to prvo poskupljenje u posljednja dva tjedna nakon što je Vlada snizila trošarine i trgovačke marže te definirala da se cijene mijenjaju svakih 14 dana. Vlada najavljuje daljnje mjere za ublažavanje udara cijena.

Vlada će do početka idućeg tjedna odlučiti – što dalje.

– Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu, prema tome učinit ćemo sve što je u našoj moći da svima bude bolje odnosno da se ovi inflatorni udari ublaže koliko god je to moguće, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, prenosi HRT.

Prostor za smanjivanje trošarine, iznad one minimalne koju Europska unija propisuje – više nije velik, kaže ministar financija.

– Nakon ove dvije intervencije, de facto, nama ostaje nekih manje od 20 lipa na strani dizela, odnosno nešto malo manje od 40, konkretno 36-37 lipa na dizelu. Kako ćemo i što ćemo reagirati, to ćemo vidjeti, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Cijenu goriva i njezin posredni utjecaj na inflaciju u Saboru su komentirali oporbeni zastupnici.

– Postoji prostor na razini Europske unije, da cijela Europska unija, zašto Hrvatska ne bi bila inicijator i predvodnik, zapravo promjene direktive i počnu razmišljati i o manjem PDV-u na gorivo, dakle privremenoj mjeri, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, SDP.

– Da se ovi veliki ekstraprofiti naftnih kompanija oporezuju višom stopom, jednokratno, dakle ove godine i da se taj prihod proračunski investira u vaučere za one ljude koji su u najnižim dohodovnim razredima, kazala je Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

– Postoji eventualno još zamrzavanje cijena, ali onda dovodite u opasnost opskrbu svih benzinskih stanica, što opet može dovest do velikih problema, upozorio je Zvonimir Troskot, Most.

Cijene naftih derivata, kaže Davor Štern, rastu brže od cijena sirove nafte.

– Manipulacija cijena goriva na mediteranskom tržištu dovodi do toga da kod nas poskupljuje gorivo bez razloga. Naime, mislim da je krajnje vrijeme da se razmisli o stavljanje Rafinerije Rijeka u pogon, u puni pogon, kako bi zadovoljila potrebe tržišta za energentima po pravednoj cijeni, poručio je Davor Štern, energetski stručnjak.

Jer poskupljenje goriva, kaže Štern, prelijeva se i na druge proizvode i usluge. Stoga je iznimno važno kontrolirati njegovu cijenu i izbjeći stihiju.