Početna Kaštela 13. Dani tradicije ”Nostalgija” svečano otvoreni uz pjesmu i ples

13. Dani tradicije ”Nostalgija” svečano otvoreni uz pjesmu i ples

359
UDIO

U Kaštelima su sinoć svečano otvoreni 13.Dani tradicije ”Nostalgija” i sajam otočkih proizvoda. Manifestacija ”Nostalgija” i Eko-etno sajam održavati će se i naredna dva dana, od 27.-29.06. na rivi u Kaštel Novom, i ispred Gimnazije Kaštela. Manifestaciju organizira Turistička zajednica Kaštela, suorganizator je udruga Šušur, a pokrovitelji Grad Kaštela, Županija Splitsko-dalmatinska, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvo turizma i sporta, i tvrtka Cemex d.o.o.

U cilju očuvanja i promocije bogatstva kaštelanske i hrvatske baštine , i produljenja turističke sezone, TZ Kaštela u suradnji s udrugom Šušur započela je ovu manifestaciju još 2010 godine. Tijekom ovih godine  svi posjetitelji su mogli uživati u mirisima i okusima Kaštela, zvuku folklora, narodnim običajima, kušati autohtonu hranu te pogledati tradicijske obrte i rukotvorine.

  • Kroz ova tri dana posjetitelji mogu posjetiti Dane ”Tradicije”, Eko-etno sajam i Sajam otočkih proizvoda, sve u jednom, tu na rivi u Kaštel Novom. Očekuje nas jako bogat program, tu na rivi i na našoj bini. Obilje folklora, pjesme, raznih tradicijskih obrta na našim štandovima te pozivam sve da posjete naša Kaštela i uživaju na ovoj manifestaciji – poručila je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.

U ime župana Blaženka Bobana i županije Splitsko-dalmatinske sajam je posjetio i Stipe  Čogelja te izrazio svoje oduševljenje sajmom.

  • I prošle godine sam bio na otvaranju , evo i ove, mene jako vesele ovakve manifestacije jer su ključ svih programa i projekata koji županija daje. Znači, mali čovjek i mali obrti i poduzetnici, oni su naša snaga i mi naše programe usmjeravamo prema njima. Ovakvi projekti su zaštita naše baštine , te kroz naše projekte učimo djecu kako treba očuvati kulturnu baštinu i ono što nam je dragi Bog dao te se time ponositi. Ovo je jedan spoj svega i kao županija uvijek ćemo podržavati ovakve projekte – kazao je Čogelja.

Još u popodnevnim satima postavljeni su štandovi na novskoj rivi a sama manifestacija počela je defileom sudionika preko rive do Gimnazije Kaštela. U defileu sudjelovali su KUD-ovi SDŽ, Kaštelanske mažoretkinje, Kliški uskoci te Dječje kazalište Škatula.

Nakon puštanja bijelih golubica i pozdravnog govora svečano su otvoreni Dani tradicije , uz nastup klape Neverin te folklorne izvedbe KUD-ova.