Početna Hrvatska Klima uređaj vam radi danonoćno? Stručnjak otkrio na koju ih temperaturu postaviti...

Klima uređaj vam radi danonoćno? Stručnjak otkrio na koju ih temperaturu postaviti za najveću moguću uštedu

1098
UDIO
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Premda je spas uslijed toplinskog vala, klima-uređaj drži titulu jednoga od najvećih potrošača električne energije u kućanstvu. Mjesečni trošak za četveročlano kućanstvo u stanu od 40-ak kvadrata može biti od 200 do čak 400 kuna, upozorava stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović.

Zbog toga on savjetuje građanima da temperaturu namjeste na 26 Celzijevih stupnjeva, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedjeti i do 50 kWh.

Preporučuje za uštedu i što manje paljenje svjetla koja uz to preko žarulja griju zrak, zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, manje korištenja uređaja poput televizora koji isijava toplinu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobro rješenja su i ventilatori, pa i najobičniji propuh.

‘Klima mjesečno može trošiti 300-400 kWh. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporučujem one najvišeg razreda A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najučinkovitiji. Također ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje ljeti od 22 do 8 sati kad je najjeftinije koristiti uređaje’, rekao je za tportal Kurtović.

On poziva građane na štednju električne energije jer se boji da Vlada neće biti u mogućnosti ublažiti rast cijena kao što je to napravila u travnju kad je zahvaljujući paketu mjera za prosječno kućanstvo cijena struje porasla samo za oko 9,6 posto. Dok je poduzetnicima trenutno kilovat sat tri puta skuplji.