Početna Hrvatska Idućih će se dana lakše disati, temperature od srijede svugdje padaju ispod...

Idućih će se dana lakše disati, temperature od srijede svugdje padaju ispod 30

202
UDIO
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Nakon vrućeg ponedjeljka, tijekom kojeg je popodnevna temperatura ponegdje bila i iznad 35 Celzijevih stupnjeva, danas će osvježenje doći najprije u zapadnije krajeva, a od četvrtka upozorenja na vrućinu neće više biti ni na obali. Prvi ovogodišnji toplinski val bliži se kraju. Naime, frontalni poremećaj našim krajevima približava se sa sjeverozapada donoseći manje topao te vlagom bogatiji zrak”, piše u prognozi za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Na istoku zemlje i u utorak će još biti vruće, ali vrlo nestabilno. Mjestimični pljuskovi mogući su već prijepodne, a popodne i navečer lokalno se ne može isključiti grmljavinsko nevrijeme, pa i tuča. U središnjoj Hrvatskoj uz umjeren sjeveroistočnjak lakše će se disati, dnevna temperatura bit će većinom između 27 i 29 Celzijevih stupnjeva. Ali bit će promjenljivo uz mjestimičnu kišu, lokalno i izraženije pljuskove praćene grmljavinom, osobito u noći i prijepodne.

I u gorju nestabilno i svježije uz umjeren sjeveroistočnjak te povremenu kišu, moguće i jače izražene pljuskove s grmljavinom. Lokalni pljuskovi vjerojatni su i na sunčanijem sjevernome Jadranu gdje će još i dalje biti na snazi upozorenje za toplinski val. No od sredine dana zapuhat će bura, koja će postupno jačati i donositi manje topao zrak.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano i vruće uz najvišu dnevnu temperaturu između 34 i 36 stupnjeva te povremeno umjeren jugozapadnjak. Ipak, kasno popodne i navečer, uz lokalno više oblaka, poneki pljusak moguć je u sjevernijim predjelima te unutrašnjosti Dalmacije.

Na jugu i dalje većinom vedro i suho, noću toplo i vrlo toplo, a danju vruće.

Blago osvježenje donijet će povremeno umjeren vjetar s mora, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Idućih dana puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura, osobito podno Velebita, povremeno i s olujnim udarima.

Temperatura zraka bit će u blagom padu, no danju još uvijek većinom vruće. Iako će prevladavati sunčano, neće biti posve stabilno – lokalnih pljuskova bit će ponajprije u četvrtak na sjeveru te u petak na jugu.

Na kopnu će četvrtak i petak biti nestabilni, a uglavnom bez oborine zadržat će se u srijedu. Dnevna temperatura nakon srijede posvuda ispod 30 stupnjeva, a svježini će pridonositi i umjeren vjetar sjevernih smjerova. Dakle, sredinom tjedna vrućina će posvuda popustiti, no sutra će na kopnu na snazi biti upozorenje na moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme, koje je najvjerojatnije popodne i navečer na istoku zemlje, piše HRT.